31.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 lipnja, 2022

  NOGOMETAŠ BEZ EMOCIJA/ Traže sankcije za igrača koji šutnuo kokošku i bacio je preko ograde

  Iako se odmah izvinio i vlasnici nadoknadio gubitak, čini se da niželigaški nogometaš Ivan Gazdek, koji je na utakmici nogom šutnuo i ubio kokošku koja je utrčala na teren, neće proći bez ozbiljnijih sankcija.

  Udruženje Prijatelji životinja podnijela je protiv njega kaznenu prijavu za mučenje i ubijanje životinja, zbog čega mu prijeti kazna zatvora i do godinu dana.

  – Udruga Prijatelji životinja zgrožena je nesportskim i nehumanim ponašanjem nogometaša Ivana Gazdeka koji je tokom utakmice u sklopu 2. kantonalne lige Sisačko-moslavačke namjerno ubio kokoš! Gazdek se zatrčao prema kokošima koje su ušle na travnjak, a zatim posljednju kokoš, koja nije stigla pobjeći s terena, udario zamahom noge i dok je s nje letjelo perje, bacio ju najprije jednom u zrak, nakon čega je pala na prostor terena, pa ju je razjareni nogometaš još jednom dignuo i bacio u zrak kako bi pala daleko od ograde. Divljačko ponašanje nogometaša sankcionirao je jedino sudija crvenim kartonom, no razočaravajuće je što su iz njegovog kluba izjavili da ga neće kazniti – poručili su iz udruge, prenosi Jutarnji.hr.

  Kažu kako je nedužna životinja umrla u mukama, smrskanih kostiju, a snimke objavljene na ruštvenim mrežama i u medijima “nedvojbeno potvrđuju da je šutiranje kokoši bilo namjerno”.

  – Gazdek nije niti zastao da provjeri kako je kokoš, nije pokazao žaljenje, pa opravdanja i neuvjerljiva objašnjenja koja je dao poslije utakmice očito imaju namjeru izbjegavanja osude javnosti i kaznene odgovornosti – kažu.

  Iznose pomalo bizarno poređenje.

  – Na teren je moglo istrčati i malo dijete. Bi li i tada za njega bilo opravdano zatrčati se i opaliti dijete nogom? Za iživljavanje nad slabijima i za zlostavljačko ponašanje nikada nema opravdanja, a zakon ne radi razliku između kokoši, psa ili bilo koje druge životinje – saopćili su iz udruge.

  Objašnjavaju kako kokoši osjećaju strah, bol i ljubav, održavaju socijalne kontakte i međusobno komuniciraju. U prirodnom okruženju, kažu Prijatelji životinja, majka kokoš kvocat će svojim pilićima i prije rođenja, a oni će joj odgovarati kroz ljusku jajeta.

  – Osim toga, kokoši su inteligentne životinje s mnogim osobinama primata. Sposobne su riješiti složene probleme, razumjeti uzroke i posljedice, prenijeti znanje, pokazati samokontrolu i brinuti se o budućnosti. Sposobne su prepoznati i pamtiti više od 100 različitih pojedinaca uključujući ljude. Ipak, u Hrvatskoj ih je prošle godine zaklano oko 47 milijuna – dodaju.

  Za kraj ističu kako bi ovakvo primitivno ponašanje u drugoj državi bilo javno osuđeno i sankcionirano, a klub bi ga izbacio iz svojih redova, “kao što je to 2013. učinio argentinski klub CS Bella Vista nakon što je njihov igrač zgrabio za vrat i svom snagom bacio na ogradu izgubljenoga psa koji je utrčao na teren tokom utakmice”.

  https://youtu.be/lKWxjXR8ivA

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU