25.5 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  Nova vrsta lijeka protiv raka prvi put odobrena u Evropi

  Nova vrsta lijeka protiv raka, kojim se može liječiti široka lepeza tumora, prvi put je odobrena za korištenje u Evropi.

  Britanski ljekari koji testiraju novi lijek kažu da se radi o “doista uzbudljivoj stvari”, javlja BBC.

  Lijek pod imenom ‘larotrectinib’ ima potencijal izliječiti više pacijenata i smanjiti nuspojave. Ključ je u tome da nova vrsta lijeka ne mari gdje rak raste u tijelu, sve dok u sebi nosi specifičnu genetičku abnormalnost na koju lijek cilja.

  – Dobrobit za pacijente – a posebno za djecu – da možemo liječiti mnogo različitih vrsta raka jednim lijekom je potencijalno velika i pomaže im da imaju duži i zdraviji život – kazao je šef britanskog zdravstvenog sistema Simon Stevens.

  Među prvim pacijentima koji su imali priliku probati novi lijek je dvogodišnja Charlotte Stevenson iz Belfasta kojoj je dijagnosticiran dječiji fibrosarkom, rak vezivnih tkiva.

  Prošlu godinu liječena je larotrectinibom u sklopu kliničkog ispitivanja lijeka u londonskoj bolnici “Royal Marsden Sutton”.

  – Znali smo da su nam mogućnosti ograničene pa smo odlučili da probamo i jako nam je drago da jesmo. Imali smo priliku gledati Šarlot kako se ubrzano razvija i raste, nadoknađujući izgubljeno vrijeme na toliko mnogo načina i začuđujući nas svojom energijom i voljom za život – kazala je za BBC njena majka Esther.

  Tumor malene Charlotte uzrokovala je genetska abnormalnost poznata kao NTRK fuzija gena. Naime, jedan dio njene DNK slučajno se spojio s drugim i promjena u genetskom kodu njenog tijela dovela je do rasta raka. No, takve fuzije gena pojavljuju se i nekim vrstama raka mozga, bubrega, štitnjače i drugih oblika raka.

  – To je doista uzbudljiva stvar i djeluje na širokom nizu rakova, nije ograničena na jedan – kazala je za BBC dr. Julia Chisholm, konsultantica za dječije tumore u bolnici “Royal Marsden”.

  Pojava ove nove vrste lijeka označava pomak s liječenja raka dojke ili raka debelog crijeva ili raka pluća prema preciznoj medicini koja iskorištava genetski sastav tumora svakog pacijenta.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA