Nove cijene cigareta od 1. januara sljedeće godine (FOTO)

Iz Uprave za indirektno oporezivanje objavili su nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od 1. januara 2020. godine.

Pojedine cigarete u narednoj godini će ostati na istom nivou kao i u toku 2019. godine, dok će pojedine cigareta poskupiti u rasponu od 0,10 do 0,30 KM po paklici cigareta.

Upravni odbor UIO ranije je donio Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznosa akcize na duhan za pušenje za 2020. godinu, kojom je definisano da će se od 01. 01. 2020. godine, na cigarete i duvan za pušenje plaćati sljedeća akciza:

(a) proporcionalna akciza po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta

(b) specifična akciza u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakiranje od 20 komada

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + specifična), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza koja u 2020. godini iznosi od 3,04 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Akciza na duhan za pušenje u 2020. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 % minimalne akcize na cigarete u 2020. godini i iznosi 121,60 KM po kilogramu, prenosi fokus.

Formiranje maloprodajnih cijena cigareta na tržištu BiH je slobodno, što znači da veliki proizvođači i distributeri ovisno o svojoj poslovnoj politici formiraju maloprodajne cijene u koje moraju biti ukalkulisane važeće obaveze po osnovu akciza i PDV-a.

nove cijene cigareta od 1. januara sljedeće godine (foto) nove cijene cigareta od 1. januara sljedeće godine (foto) nove cijene cigareta od 1. januara sljedeće godine (foto) nove cijene cigareta od 1. januara sljedeće godine (foto) nove cijene cigareta od 1. januara sljedeće godine (foto) nove cijene cigareta od 1. januara sljedeće godine (foto) nove cijene cigareta od 1. januara sljedeće godine (foto) nove cijene cigareta od 1. januara sljedeće godine (foto)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU