Nove investicije i projekti u Konjicu, ‘Igman’ zapošljava još 150 radnika

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, direktor JP “Autoceste FBiH” Adnan Terzić, direktor JP “Elektroprivreda” BiH Admir Andelija i načelnik Općine Konjic Osman Ćatić danas su na sastanku u Konjicu razgovarali o aktuelnim i predstojećim projektima, te budućim investicijama na području ove lokalne zajednice.

Što se tiče elektroenergetske djelatnosti Elektroprivrede BiH, kako je nakon sastanka izjavio ministar Džindić, tu je nekoliko projekata, a danas su posebno razgovarali o vjetroparku “Bitovnja” kod Konjica.

To je projekt koji je 50 megavata snage, a ukupna investicija iznosi između 150 i 170 miliona KM. Urađena su sva mjerenja i pripreme u prethodnom periodu i radi se o jednom najboljih ekonomskih projekata u ovom dijelu Evrope i očekujemo njegov nastavak, odnosno nakon izvedbenog projekta i gradnju – naveo je Džindić.

Što se tiče dijela vezanog za industriju razgovarano je o proširenju kapaciteta privrednog društva “Igman” Konjic s obzirom na to da svakodnevno bilježe porast narudžbi.

– “Igman” Konjic završava proceduru prijema još 150 radnika, radi se o proširenju kapaciteta s obzirom na to da je “Igman” već za 2021. i 2022. popunjen što se tiče narudžbi i pravimo ugovore za 2023. i 2024. godinu. Dakle, proširenje kapaciteta, nova radna mjesta, kako smo i obećali na početku rada vlade u ovom mandatu. U namjenskoj industriji ponovo povećanje broja radnika – istakao je Džindić.

Direktor JP “Autoceste FBiH” Adnan Terzić kazao je da na ovom području ima nekoliko izuzetno važnih projeketa o kojima treba voditi računa, a odnosi se na autoput na koridoru Vc.

– Projektovanje dionice koja ide od Ovčara do ulaska u tunel Prenj je započeto kao donacija Evropske komisije, oni su odabrali projektanta, mi smo dali projektni zadatak koji se sad može dopunuti sa svim onim elementima koje je načelnik prezentirao kao potrebu općine Konjic. U prvom redu kada govorimo o preduzeću “Igman”, strelištu koje oni koriste, koje ide paralelno sa koridorom, sa poslovnom zonom koja treba priključak na koridor i svim turističkim kapacitetima koje ima općina Konjic, izgradnji odmorišta i dr. – kazao je Terzić.

Dodao je da nastavljaju saradnju sa Općinom Konjic i da su dogovorili sastanke na tehničkom nivou na kojima će se sagledati potrebe te lokalne zajednice.

Načelnik Općine Konjic Osman Ćatić izrazio je zahvalnost svim učesnicima sastanka među kojima su bili i predstavnici Udruženja privrednika te općine. Posebnu pažnju su, kako je kazao, posvetili aktuelnim temamama koje su interesantne za lokalnu zajednicu, dijelu autoputa koji prolazi kroz ovu lokalnu zajednicu, kao i projektima Elektroprivrede BiH na tom području.

https://www.youtube.com/watch?v=Rj8Tu-bdTSQ

(FENA)

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU