NOVE MJERE HRVATSKE/ Povratnicima u zemlju nudi do 100.000 kuna poticaja za samozapošljavanje

Hrvatska mami iseljenike poticajima za samozapošljavanje, a onima koji se vrate i pokrenu biznis, potpore bi mogle iznositi od 75.000 do 100.000 kuna, piše u utorak Večernji list.

U siječnju ove godine 174 nezaposlene osobe dobile su preko Zavoda za zapošljavanje 75.000 do 100.000 kuna za pokretanje privatnog biznisa.

Onima koji su se udružili s više nezaposlenih državna pomoć mogla se popeti do 320 tisuća kuna. Tko od njih preživi godinu dana i tijekom tog razdoblja uplaćuje doprinose, državi ne mora vratiti ništa.

Hrvatski premijer Andrej Plenković, a nakon njega i ministar rada Josip Aladrović, otkrili su da će financijski poduprijeti povratak iseljenih građana tako što će postojeće državne mjere zapošljavanja proširiti i na tu skupinu građana.

Detalji će se znati u travnju, ali može se očekivati da će financijske potpore povratnicima biti slične onima koje se već isplaćuju za samozapošljavanje.

U programu koji je krenuo od siječnja stoji da se pravo na potpore za samozapošljavanje odnosi i na povratnike iz zemalja EU.

Moguće je da dorađeni plan, poticanje povratka neće suziti samo na EU. Visina potpore za samozapošljavanje određuje se prema području u kojem osoba ima prebivalište i otvara poslovni subjekt te je ona za najrazvijenije sredine 75 tisuća kuna, a za siromašnije 100.000 kuna. Isplata se može podebljati kombiniranjem više mjera, prenosi Hina.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU