17.7 C
Sarajevo
Srijeda, 20 listopada, 2021

Danas počinje ponovljeno suđenje Sanjinu Sefiću

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas će početi ponovljeni postupak protiv Sanjina Sefića i drugih. Sefića se tereti za izazivanje saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj su poginule dvije studentice Edita Malkoč i Selma Agić.


Sudskim vijećem ponovo predsjedava Igor Todorović koji je Sefića osudio na 14 i po godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće, ali je Vrhovni sud FBiH tu presudu poništio i predmet vratio na ponovno suđenje, piše klix.ba

Federalno tužilaštvo zatražilo je poništavanje presude zbog povredbe postupka kazavši, između ostalog, kako su pogrešno utvrđene činjenice u pogledu brzine kretanja i mjesta kontakta sa žrtvama, dok se advokat Kerim Čelik žalio na visinu kazne ističući kako je njegov branjenik počino krivično djelo iz nehata, a ne s umišljajem.

Sefića se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu Golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Optužnicom se terete i Sara Sefić, Dino Alić i Amar Salihović da su iste noći pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Sauda Nišića tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela. Oni su u prvostepenom postupku proglašeni krivim, ali su oslobođeni.

Porodice Agić i Malkoč podržale su ponavljanje ovog postupka jer smatraju da i ostali optuženi trebaju biti osuđeni.

- Oglašavanje -

Glavni pretres počinje u 10 sati.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima