Nove mjere u Srbiji!

U Srbiji će od utorka biti skraćeno radno vreme svih objekata sem apoteka i pumpi do 21 čas. Tako je odlučeno juče na vanrednoj sednici Vlade posvećenoj pandemiji i sve težoj situaciji u zemlji u kojoj je broj novozaraženih odavno prešao 3.000 dnevno.

Postavlja se, međutim, pitanje, zašto izvršna vlast uporno ignoriše preporuke Kriznog štaba kojima danima insistira na zatvaranju noćnih klubova ili ograničavanju rada ovih objekata na 18 časova?

Servisiranje troškova

“Prihvatila sam savet stručnog dela Kriznog štaba da uvedemo još restriktivnije nove mere i Vlada je odlučila da ograničimo rad svega sem apoteka, pumpi, dostave hrane i privrede koja radi treću smenu… Njima će biti ograničeno radno vreme od 21 do 5 sati narednog dana. Primena počinje od sutra do 1. decembra, kada ćemo odlučiti da li treba da se pooštravaju ili produžavaju mere, ali se nadam da neće biti potrebno. Sledeća mera je zabrana kretanja, ali nismo za nju. Ako bude neophodno, ali nismo za to, znamo da je sledeća mera, ali mislim da će današnja mera dati rezultate”, kaže Ana Brnabić, premijerka Srbije, nakon jučerašnje vanredne sednice Vlade.

U narednih sedam dana možemo očekivati povećanje broja oboljelih, smatra Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba…

Ona nekoliko puta naglašava da se država, odnosno Krizni štab trudi da napravi balans između uvedenih mera i nivoa do kojeg se ugrožava privredni život zemlje.
“Jasno vam je zašto sa privredom koja živi u najvećoj mogućoj meri u ovim normalnim okolnostima možemo da servisiramo troškove i obezbedimo, kada sve prođe, da se brzo vratimo tamo gde smo bili i nastavimo naš dinamičan ekonomski rast. Čini mi se da smo u tome uspeli, a evo i zašto – pre svega imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti u Evropi, ali i u svetu, i to zaista na najbolji mogući način pokazuje znanje naših lekara i njihovu posvećenost. Želim još jednom i danas da im zahvalim na tome, naša smrtnost u ovom trenutku je 1,3 odsto i mislim da je u regionu i u Evropi ispod nas samo nekoliko zemalja”, mišljenja je premijerka zemlje u kojoj su u toku 24 časa otkrivena 3.482 novoobolela od testiranih 11.527 ljudi. Prema istim podacima od juče, od zaraze aktuelnim virusom umrlo je 20 lica. Iako juče nije oboren nijedan od crnih koronarekorda, dovoljno je reći da je trenutno 60 odsto više zaraženih na dnevnom nivou nego prošle nedelje, što je jasan pokazatelj dramatičnog rasta obolevanja i prenošenja infekcije. Uostalom, podaci od juče svedoče da je skoro svaki treći testirani – pozitivan.

“Trenutna epidemiološka situacija zahteva krajnju ozbiljnost i odgovornost. U narednih sedam dana možemo očekivati da će dolaziti do povećanja broja obolelih, ali bismo nakon toga mogli da imamo postepeni pad. I dalje su najveći problem oni koji ignorišu apele lekara, odlaze na žurke, u noćne izlaske, svakako bez poštovanja mera gde se ne nose maske niti se drži fizička distanca”, reći će juče profesor Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba.

Dobra ideja

On podseća i da se razmatra pomeranje zimskog raspusta za školarce.
“Pre izvesnog vremena izneo sam predlog da pomerimo taj raspust koji bi trebalo da bude u februaru, da ga prebacimo unapred. Evo zašto je dobro, time obuhvatamo i pravoslavne i katoličke praznike, Novu godinu, tada bi svi bili izloženi manjem riziku od širenja virusa. U velikim gradovima koristi se gradski prevoz, tada je veća komunikacija sa ljudima, pa mislim da je to dobra ideja da se sprovede”, ističe profesor govoreći o raspustu koji bi počeo 19. decembra i trajao do 20. januara. Škole u Srbiji nisu zatvarane, niti se još razmišlja o uvođenju takve mere.

IZVOR: Oslobodjenje portal

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU