Novi predsjednik Hrvatske Zoran Milanović: Neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali

Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u pobjedničkom je govoru pred više od tisuću okupljenih simpatizera u zagrebačkoj Tvornici kulture i građanima poručio da se nada da neće iznevjeriti povjerenje koje su mu dali.

“Onakav kakav sam bio u kampanji bit ću i predsjednik, govorit ću, pitat ću, sugerirati, davati prijedloge i nadam se da neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali“, poručio je novi predsjednik Republike Hrvatske često prekidan gromoglasnim skandiranjem ‘Zoki, Zoki’, ‘pobjeda, pobjeda’.

Zahvalio je svima, i onima koji ga jesu kao i onima koji ga nisu podržali, ali i protukandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović na što je u dvorani Tvornice kulture uslijedila salva negodovanja i zvižduka što je Milanović promptno zaustavio.

“Ne, ne! Ovo smo doživjeli jednom na inauguraciji prije pet godina i nikad više, govorio sam o zviždanju, to ne radimo!“, upozorio je okupljene, zaželjevši im, u pratnji supruge Sanje Musić Milanović, dobrodošlicu u “tvornicu pobjede, kao što je i obećao“.

„Kampanja je bila teška, duga, nije bila uvijek korektna, međutim, politika je strastven posao, pun ljubavi, katkad netrpeljivosti, ja sam se davao potpuno. Ovo je trenutak u kojem želim da se podvuče crta i ja od danas ili od sutra radim i živim posao drugačije od ovoga sada“, najavio je peti izabrani predsjednik Republike Hrvatske.

“Hrvatski građani su me izabrali za predsjednika hrvatske republike, naše republike, svih građana, Hrvata i onih koji to nisu i sretan sam zbog toga. U životu sam radio i druge stvari, bio sam premijer i to mi je u ovom putu bio i teret. Znam da nisam bio svima po volji, s time moramo živjeti i nastaviti živjeti, jer nas ima premalo i nismo dovoljno uspješni da bismo se dijelili na ovakav način“, istaknuo je Milanović.

Napomenuo je da od njega nećemo slušati dirljive priče o zajedništvu. “Ljudi se razlikuju, ali ono za što ću se truditi jest da nikoga bez potrebe ili namjerno ne pobijedim, da budem uho i glava za svakoga, a manje rame za plakanje, da vodimo dijalog svjesni da nas ima različitih, različitih pogleda na svijet, predrasuda, na koje ni sam nisam imun, jer sam obično ljudsko biće“, najavio je.

To je veliko obećanje, dodao je, jer “ponovit ću, ovo četiri milijuna što nas ima traži svoje mjesto pod suncem, svoje mjesto na cesti kojom se krećemo, mjesto u Europi koja je i dalje, usprkos svemu i svim problemima koje ima, najljepše mjesto i kontinent za život i mi smo dio tog kontinenta. To zasad ne ide kako smo očekivali, ali nade ima i sa svakim tko bude na izvršnoj vlasti, tko bude vodio ovu zemlju, surađivat ću”, poručio je.

“Nemam pretenzija na velevlast, neće biti zaplotnjaštva, neće biti spletki, tajnih dealova ili poslova, do mene će sve stranke na formalnoj zakonskoj razini biti iste, jer stranke postoje, jer mi smo višestranačka parlamentarna demokracija. Nije savršeno, ali boljeg od toga nema. Sve drugo je put u autokraciju, tiraniju, samovolju, otimačinu i predsjednik Republike tome mora biti brana“, istaknuo je na čemu će temeljiti svoju predsjedničku ulogu.

“Mjerite me od prvog dana, od velikih obećanja nisam niti sam ikad bio, pa ni u izvršnoj vlasti. Ako sam po nečemu poznat, nerealna obećanja nikada nisam davao, ni kad sam držao veće poluge vlasti. Sada je drukčije. Još jednom, neću dijeliti hrvatske građane po onim stvarima koje ih bole, na koje su osjetljivi i na koje imaju nisku razinu tolerancije“, obećao je.

“Neke stvari se trebaju reći drugačije i ja sam to na svom političkom putu osjetio. Ponekad sam znao napraviti štetu ljudima, a da to nisam niti osjetio. Mislim na moralnu štetu, na njihove osjećaje. Neka znaju da to nikada nije bilo namjerno“, ispričao se Milanović onima koji su se osjetili povrijeđeni nekim njegovim riječima ili djelima.

“Ako je ova moja tijesna, ali poštena i jasna pobjeda unijela malo vjere i malo duha u ovo naše društvo i među ove naše ljude, ja sam sretan čovjek i radujmo se zajedno, živjeli!“, zaključio je u svom pobjedničkom govoru, uz gromoglasno i dugotrajno odobravanje okupljenih.

Slavlje u Tvornici kulture nastavljeno je uz domaće i strane rock standarde.

Milanovićevu predsjedničku kandidaturu podržalo je 13 stranaka – SDP, HSS, GLAS, IDS, HSU, Demokrati, SNAGA, PGS, Reformisti, SU, Hrvatski laburisti, Međimurski demokratski savez i Zelena Pula.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU