Novi sastanak predstavnika stranaka vladajuće većine na državnom nivou

Novi sastanak predstavnika stranaka koje čine koaliciju na državnom nivou u Bosni i Hercegovini bit će održan danas u Sarajevu.

Predstavnici vladajućih stranaka nastavit će razgovor od prije deset dana o određenim zakonskim rješenjima iz 14 prioriteta iz mišljenja evropske komisije, prije svega o Sudu BiH, kako bi ih Parlamentarna skupština mogla usvojiti do kraja mjeseca.

Lider Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić nakon prošlog sastanka u Istočnom Sarajevu izjavio je da bi se vrlo lako moglo desiti da ta dva zakona dobiju podršku do kraja mjeseca u državnom parlamentu, odnosno prije posjete predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, “što bi značilo da su učesnici sastanka spremni, radi evropskog puta BiH, malo i potisnuti svoje političke odluke i nešto s čime se vjerovatno u načelu ponekad i ne slažemo”.

– Jako je važno da nastavimo u ovoj atmosferi. Dogovorili smo intenziviranje saradnje, sastanke, do usvajanja ovih zakona – kazao je Nikšić.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je tada zadovoljstvo načinom komunikacije i nivoom usaglašavanja “mada ima još puno toga što treba ispeglati”. 

Finalizirano je, kako je rekao Čović nakon sastanka u Istočnom Sarajevu, da neke stvari treba ubrzano raditi na nivou Vijeća ministara kako bi oba doma Parlamentarne skupštine BiH zasjedala također u relativno kratkom vremenu i usvojili neke od potrebnih zakonskih akata prije dolaska predstavnika Evropske unije.

Kad je riječ o Izbornom zakonu, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je dogovoreno da se to pitanje „dalje kreće prema radnoj grupi koja bi trebalo da utvrdi elemente“.

federalna.ba/Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU