Novi zadatak – čuvanje cjepiva

Još traje postupak odabira kompanije koja će vršiti usluge skladištenja i transporta vakcina protiv koronavirusa u BiH, rečeno je za Oslobođenje u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Bosna i Hercegovina je osigurala oko 13 miliona dolara za nabavku 1.230.000 vakcina u Covax sistemu, a očekuje se da će one biti nabavljene do kraja prvog kvartala 2021.

Hladni lanac

Iako još nijedna vakcina nije registrirana, očekuje se da će Pfizer zajedno sa Modernom i AstraZenecom uskoro biti kako u Americi, tako i u Evropi. Svaka od tih vakcina ima različite režime kada je riječ o hladnom lancu.

– Najkompleksnija je Pfizerova vakcina koja se čuva na -70 stepeni Celzija i BiH u ovom trenutku nema hladni lanac za -70 stepeni. Međutim, postoji mogućnost, jer postoje proizvođači, da se vrlo brzo napravi kompletna struktura hladnog lanca. Hladni lanac znači nabavljanje frižidera u raznim krajevima BiH gdje bi vakcine bile raspoređene. Druga varijanta je Modernina vakcina i ona se može čuvati na -25 stepeni. Mi imamo komore u kojima bi se sa malom izmjenom koja ne košta puno mogla dobiti temperatura -25 stepeni. Za AstraZenecu i druge vakcine gdje se inače koristi normalan hladni lanac u imunizaciji, BiH ima tu strukturu hladnog lanca, kaže za Oslobođenje Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Sve umnogome zavisi od toga koju ćemo vakcinu dobiti, a Čerkez ističe da već imamo uslove za pojedine vakcine. – Za druge vakcine za koje nemamo uslove vrlo brzo ih možemo osposobiti i imati u BiH, naglašava Čerkez.

Alokacijski ključ

U Ministarstvu civilnih poslova BiH kažu da će multisektorski pristup biti u direktnoj vezi sa budućim aktivnostima u sklopu Covax inicijative kojim će se težiti optimalnoj mjeri koja se s jedne strane odnosi na potrebu dolaska vakcine u BiH, a sa druge potrebu za pravilnim, potrebnim i mogućim procedurama ulaska, skladištenja i njenog transporta. Alokacijski ključ raspodjele unutar BiH biće određen nakon primjene alokacijskog ključa između zemalja članica Covax mehanizma.
– Informacije kojima raspolažemo govore da nijedna zemlja neće dobiti trebovan iznos vakcina u jednoj i jedinoj isporuci, kažu u Ministarstvu.


IZVOR: Oslobodjenje portal/AMELA LONČARIĆ

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU