NOVO ISTRAŽIVANJE Otkrivena zanimljiva prednost trudnoće nakon 35. godine

Ženama konstantno govore kako im “biološki sat otkucava”, ohrabruju ih i podstiču da zatrudne prije nego bude “prekasno” i slično. Ipak, novo istraživanje otkrilo je da kasna trudnoća ima pozitivan uticaj na majčino psihičko zdravlje.

Iako su i mnoga istraživanja ranije pokazala da drastičniji pad plodnosti ne dolazi prije 40. godine i da u tridesetima ne treba da se plašite neplodnosti, novo istraživanje pokazalo je još jednu prednost trudnoće nakon 35. godine. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of the American Geriatrics Society, a istraživači su otkrili da kasnija trudnoća ima pozitivan uticaj na mozak majke, odnosno da sprečava gubitak pamćenja kasnije u životu.

KO IMA PRAVO NA REFUNDACIJU TROŠKOVA ZA PRENATALNI TEST? FZO usvojio izmjene Programa neinvazivnog prenatalnog testiranja

Istraživanje se sprovodilo na 830 žena koje su u periodu postmenopauze te se testiralo njihovo verbalno pamćenje, funkcionalne veštine i opšte percepcije. Istraživači su proučavali uzrast kad su žene dobile svoju prvu menstruaciju, kad su zatrudnele, broj trudnoća i još neke faktore kako bi procenili uticaj trudnoće i starosti žene s njihovim mentalnim zdravljem, prenosi Super žena.

Otkrili su da su učesnice čija je posljkednja trudnoća bila nakon 35. godine imale bolje pamćenje, a one koje su svoju prvu menstruaciju dobile prije 13. godine imale su bolje opšte percepcije. Isto tako, istraživanje je pokazalo da su žene, koje su svoje prvo dete imale u periodu između 15 i 24 godine, imale lošije zdravlje i funkcionalne vještine u svojim četrdesetima.

POPULARNI GLUMAČKI PAR DOBIJA PRINOVU Tamara Dragičević u drugom stanju

Veliki porast nivoa hormona tokom trudnoće pozitivno utiče na majčin mozak, a istraživači su zaključili da zbog kasnije trudnoće te pozitivne promjene na mozgu duže traju. “Iako nije dovoljno da bismo savjetovali ženama da čekaju do 35. godine da bi rodile još jedno dijete, naša saznanja o pozitivnom uticaju trudnoće nakon 35. godine na zdravlje majke kasnije u životu su veoma značajna”, rekla je autorka istraživanja, dr. Roksana Karim. Zato, ako vam iko ikad kaže da “biološki sat otkucava”, samo im recite da brojevi ne lažu.

BONUS VIDEO:

NOVO ISTRAŽIVANJE Otkrivena zanimljiva prednost trudnoće nakon 35. godine appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU