O čemu ovisi količina antitijela koju netko može razviti?

Srpska imunologinja Emina Milošević, za Nova.rs, objasnila je da svako izlaganje virusu, bilo prirodnoj infekciji ili njegovim antigenima u cjepivu, predstavlja dodatni poticaj imunološkom sustavu

“Može se dogoditi da su kod nekog već postignuti maksimalni odgovori i samim cijepljenjem. Imunološki sustav funkcionira tako što vi sa svakim sljedećim izlaganjem imate bolji, efikasniji i jači imunološki odgovor.

To ne može ići u beskraj, u jednom trenutku individualni kapacitet za maksimalni odgovor se dostigne. To bi, na primjer mogao biti slučaj s ljudima koji su preležali covid i nakon toga dobili prvu dozu cjepivu – i kod njih se već postigne takav rezultat. Postoji studija za Pfizertovo cjepivo koja pokazuje da vi kod rekonvalescenata postižete isti efekt kao kod osobe koja nije imala kontakt s virusom“, navodi imunologinja za Nova.rs.

Ona dodaje da je važan i razmak u kojem se događa izloženost virusu, pa se zato vodi računa i o periodima u kojima se obavljaju cijepljenje i docijepljivanje.

“Naš imunološki sistem treba da taj sljedeći kontakt, bio on cijepivo ili infekcija, doživi s nekakvim vremenskim razmakom i da ga percipira kao novi kontakt, da se ponovno pokrenu mehanizmi“, objašnjava i napominje da je količina antitijela koju netko može proizvesti vrlo individualna. (Nova.rs)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU