Obilježavanje 27. godišnjice stradanja stanovnika Rogatice

U organizaciji Udruženja porodica i prijatelja nestalih osoba “Suza“ danas će biti obilježena 27. godišnjica stradanja građana Rogatice.

Predviđen je obilazak lokacija nekoliko masovnih grobnica uz putnu komunikaciju Rogatica – Borike.

Počast žrtvama bit će odata učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na lokacijama Sjemeč I i II, “Dizdareva njiva”, “Krive strane I”, “Seljani” i “Borike-Kazani“, a prisutnima će se obratiti muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, glavni imam Medžlisa IZ Rogatica Amel ef. Kozlić i predsjednica udruženja “Suza“ Maida Ćurevac.

Nakon podne namaza u gradskoj Šudžaudinovoj džamiji u Rogatici pred duše žrtava stradalih u toj općini bit će proučen tevhid, poklonjena i zajednička hatma te proučen jasin i dova.

Iz Udruženja “Suza“ naglašavaju da nema pravde za rogatičke žrtve te podsjećaju da je tokom agresije na BiH u tom gradu ubijeno oko 1.500 civila i da se za mnogima još uvijek traga. Porodice i prijatelji stradalih osoba izražavaju ogorčenje lošim procesuiranjem odgovornih za ratne zločine.

– Pozivamo sve sugrađane, posebno članove porodica iz Rogatice koji su izgubili svoje najmilije u masovnim grobnicama “Jama Sjemeć I i II”, “Dizdareva njiva”, “Krive strane I”, “Seljani”i “Borike-Kazani”, kao i sve ljude dobre volje, bez obzira na vjeru i naciju, koji razumiju našu bol, da nam se pridruže u obilježavanju stradanja u što većem broju, sa željom da se ono nikome i nigdje ne dogodi – poručuju iz Udruženja “Suza”.

(FENA) J.Č.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU