13.8 C
Sarajevo
Utorak, 4 listopada, 2022

Obilježavanje Dana logoraša Bosne i Hercegovine u Jajcu

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno sa Udruženjem logoraša Jajce, dana 09.05. 2019. godine (četvrtak) sa početkom u 11:00 sati u Jajcu, prigodnim programom obilježiće Dan logoraša Bosne i Hercegovine.

Program obilježavanje započeće u 11,00 sati Svečanom akademijom u Velikoj sali općine Jajce, a nastaviće se projekcijom dokumentarnog filma Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini “Silovanje u ratu-nevidljivi ožiljci”.

Po završetku projekcije uslijediće neformalno druženje učesnika i šetnja gradom.

Podsjećamo, logoraši su najbrojnija i jedina kategorija proistekla iz rata 1992-1995, koja, niti 24 godine nakon završetka rata, nema riješen pravni status, čije postojanje vlast poptuno ignoriše i čija se prava svakodnevno grubo krše. 09. maj – Dan logoraša Bosne i Hercegovine je prilika i dužnost da se sjetimo svih ubijenih i nestalih logoraša u logorima širom Bosne i Hercegovine i odamo dužnu počast logorašima preminulim nakon izlaska iz logora.

Naša je moralna obaveza da još jednom ukažemo na izuzetno težak položaj logoraša i pozovemo nosioce zakonodavne i izvršne vlasti na nivou Bosne i Hercegovine da učine posljednji napor da se usvoji Zakon o pravima žrtava torture u Bosni i Hercegovini, koji će tretirati sve logoraše na identičan i jedinstven način.

  Dr. Drljević upozorava: Vakcina nije C–vitamin koji možete uzimati ili ne uzimati

Neupitno je da su logoraši populacija koja ubrzano biološki nestaje, a pokazatelji govore da je 48 % logoraša koji su izašli živi iz logora, do danas biološki nestalo-umrlo.

Istina o zločinima, torturi, agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini u velikoj mjeri je zasnovana na svjedočenjima preživjelih žrtava koncentracionih logora koje neki pokušavaju zanemariti a njihove patnje umanjiti, te kazati da logora i logoraša u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. uopšte nije ni bilo.

U vrijeme kada civilizovan svijet obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, logoraši u Bosni i Hercegovini i dalje su žrtve torture koja je, istina, lijepo upakovana, ali i dalje pogubna za njih, obzirom da su, pored grube zanemarenosti od strane vlasti, prinuđeni da plaćaju sudske i troškove pravobraniteljstva u predmetima po tužbama kojima su, u nedostatku adekvatnog zakonskog rješenja, pokušali ostvariti svoja prava koja su im pogažena neosnovanim lišenjem slobode i torturama koje su pretrpjeli u logorima.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini boriti će se i dalje i tražiti model i način za reguliranje statusnih prava logoraša. Daćemo svoj maksimalni doprinos na jačanju kulture sjećanja, borićemo se protiv zaborava i nepravde, a preko nadležnih institucija tražiti procesuiranje odgovornih za ratne zločine počinjene nad logorašima.

  Blokirani svi računi lzvozno-kreditne agencije BiH, novac preusmjeren hrvatskoj kompaniji – TNTPortal

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU