17.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 1 lipnja, 2023

Obilježavanje godišnjice zločina u ‘Kamenici’

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, Savez udruženja logoraša Unsko-Sanskog kantona “Dr. Irfan Ljubijankić” i Udruženje logoraša Bosanski Petrovac danas će na lokalitetu bivšeg logora Kamenica, u općini Drvar, prigodnim programom obilježiti 27. godišnjicu zločina nad logorašima zloglasnog logora Kamenica, prenosi Anadolu Agency (AA).

Logor Kamenica je jedan od 657 logora formiranih tokom rata u Bosni i Hercegovini, s ciljem sistematskog mučenja nesrpskog stanovništva, a po stepenu okrutnosti, brutalnosti i počinjenih zvjerstava nad logorašima, zasigurno je jedan od najpoznatijih. Logoraši, osim što su držani u neadekvatnim, životinjskim uslovima, vlažnim prostorijama iz kojih mjesecima nisu puštani, s količinama hrane i vode jedva dostatnim za život, svakodnevno su mučeni, premlaćivani te odvođeni nad tzv. jamu Golubnjača gdje su mučki likvidirani i bacani. Logor je postojao od 1992. do 1995. godine.

Kroz logor je prošlo preko 200 logoraša, žena i muškaraca, s područja Bosanskog Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta, Kulen Vakufa, Kupresa, Bosanske Krupe… Oko 50 logoraša logora Kamenica je ubijeno, a među njima i jedna trudnica, te više kompletnih porodica.

Za zločine u logoru Kamenica, koji su pravno kvalificirani kao krivična djela zločin protiv čovječnosti i krivična djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, pravosnažno je, pred Sudom Bosne i Hercegovine, osuđen bivši upravnik logora Ratko Dronjak na 15 godina zatvora. Dragan Rodić, zvani Šaula, koji je u tom periodu, obavljao dužnost stražara i komandira smjene u logoru Kamenica, sporazumno je priznao krivicu za počinjene zločine u ovom logoru te je, pred Sudom Bosne i Hercegovine, za krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina.

federalna.ba/AA

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU