Obilježen 12. april – Dan oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu

Delegacije Gradskog vijeća i Gradske uprave Zenica te političkih stranaka i boračkih udruženja, obilježile su polaganjem cvijeća i vijenaca na Spomen obilježju Papirna, 12. april – Dan oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu

Protiv okupatora se u Narodno-oslobodilačkom ratu od 1941.-1945. godine borilo i 1.370 zeničkih partizana, od kojih je 349 poginulo, a još 857 građana tog grada stradalo je tokom četverogodišnjeg fašističkog terora okupacionih snaga Njemačke te domaćih izdajnika- domobrana, ustaša i četnika.

  • Za oslobođenje grada Zenice zaslužne su 10. divizija, 7. i 11. krajiška brigade, koje su u noći 11./12. aprila ušle u Zenicu, oslobodile grad…To je bila zadnja noć u kojoj je Zenica bila pod okupatorom, a već 12. aprila ujutro bila je slobodan grad – istakao je u svom prigodnom govoru novi predsjednik Udruženja antifašista i boraca Grada Zenica Jasmin Dedić.

Podsjetio je kako je za vrijeme okupacije u tom gradu vladala strahovlada te da su mnogi njeni građani ispitivani, mučeni i strijeljani u Kazneno-popravnom zavodu Zenica. Fašizam se, podvukao je Dedić, ponovo na ovim prostorima pojavio 1992. godine, kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu, koja je trajala sve do 1995. godine.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica Almir Babajić naglasio je da fašizam nikada nije pobijeđen, nego je samo promijenio formu.

-On se danas naziva neofašizam. Prekrajaju se historijske činjenice te od okupatora, odnosno okupatorskih sluga stvaraju se heroji. Na nama i na vama je da čuvamo tekovine antifašističke borbe i na generacije koje dolaze iza nas, za koje smo mi dužni da prenesemo ono što ste vi nama prenijeli – kazao je Babajić.

Delegacije su tokom dana položile cvijeće i vijence žrtvama NOB-a iz 2. svjetskog rata, na Spomen obilježje Stranjani kod Zenice, kao i žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine na Spomen obilježju Kameni spavač u centru Zenice.

Sutra će biti odata počast i borcima koji su stradali u zeničkom naselju Nemila, koja je oslobođena 13. maja 1945. godine.

Katedra za historiju države i prava Pravnog fakulteta Univerziteta Zenica večeras će u 17 sati upriličiti online okrugli sto na temu “12. april – Dan kada je Zenica pobijedila fašizam”.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU