Obilježen 12. april, Dan oslobođenja Zenice

obilježen 12. april, dan oslobođenja zenice

Polaganjem cvijeća na spomen-kosturnici Papirna i na spomen-obilježju Kameni spavač, danas je obilježen 12. april – Dan oslobođenja Zenice.

Riječ je o 76. godišnjici od oslobođenja grada od fašizma u Drugom svjetskom ratu. „Nažalost, mišljenja sam da nismo pobijedili fašizam i da je on prisutan u ovoj državi, negdje više, negdje manje ali je tu. Teška će borba biti sa pojavama nacionalizma i fašizma u ovoj državi, a budućim generacijama u amanet ostavljamo dugogodišnju borbu za bolje i prosperitetnije sutra“, kazao je Jasmin Dedić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca Zenice.

obilježen 12. april, dan oslobođenja zenice
jasmin dedić, predsjednik udruženja antifašista i boraca zenice.

Cvijeće su na spomen obilježja položile delegacije brojnih udruženja, političkih partija kao i predstavnici Gradske uprave u Zenici. „Fašizam je samo promijenio svoj oblik i sada je u formi neofašizma. Ono što možemo učiniti jeste, da na buduće generacije prenosimo tekovine antifašističke borbe i vrijednosti te da ih upozorimo na prekrajanje historijskih činjenica“, kazao je Almir Babajić, predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica.

obilježen 12. april, dan oslobođenja zenice
almir babajić, predsjedavajući gradskog vijeća zenica

„Pored nekih neprijatelja naše države mi imamo i unutrašnjih sukoba zbog kojih ova država ne može ići naprijed. Nadam se da će se u budućnosti stvari stabilizovati kako bi krenuli prosperitetnijim putem“, rekao je prilikom polaganja cvijeća Kenan Uzunović, predstavnik Komisije za obilježavanje značajnih datuma Grada Zenica. (B.D.)

obilježen 12. april, dan oslobođenja zenice
kenan uzunović, predstavnik komisije za obilježavanje značajnih datuma grada zenica

obilježen 12. april, dan oslobođenja zeniceIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU