Obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 80 godina održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje Dana državnosti BiH počelo je podizanjem državne zastave na Humu iznad Sarajeva.

Svečanosti su prisustvovale brojne delegacije i predstavnici nevladinog sektora, a državnu delegaciju predvodili su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Denis Bećirović.

Delegacije su Dan državnosti obilježile i posjetama i polaganjem cvijeća na nekoliko lokacija u glavnom gradu BiH, te su tako cvijeće položili na spomen-obilježju Vječna vatra, Mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića, Spomen-obilježju djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995, te u Spomen-parku Vraca.

Ove godine najavljen je veliki broj manifestacija kojima će se uveličati obilježavanje ovog praznika, a mnogobrojne delegacije položiće cvijeće na spomen obilježjima.

Međutim, Policijska uprava Mrkonjić Grad zabranila je javni skup u tom gradu povodom Dana državnosti.

Kako je saopšteno, policija je u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju i Zakonom o općem upravnom postupku, donijela Rješenje o zabrani javnog skupa u organizaciji SABNOR-a BiH, za dan 25. novembra 2023. godine u Mrkonjić Gradu.

Policijska uprava Mrkonjić Grad, kako su naveli, navedena Rješenja donijela je nakon analize svih sigurnosnih aspekata i okolnosti ovih javnih skupova.

bhrt.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU