Obilježen Dan policije u FBiH – Policijske snage spremne odgovoriti svim izazovima

Postrojavanjem policijskih snaga i predajom raporta federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari, danas je u Sarajevu u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” svečano obilježen Dan policije u FBiH.

Kako je na današnjoj manifestaciji istaknuto, Dan policije je veoma značajan dan za sve policijske institucije, s obzirom da se Odlukom Vlade FBiH danas obilježava dan svih policajaca na području FBiH.

– Tradicionalno Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ovaj dan proslavlja kao svoj. To je značajan i emotivan dan za nas, kada sumiramo rezultate za prethodnu godinu i način da građanima pokažemo dio snage koja je njima u službi – kazala je inspektor međunarodne i međuagencijske policijske saradnje u Federalnoj upravi policije Verica Golijanin.

Prisutnima su se obratili zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman i ministar Aljoša Čampara, a svečanosti je prisustvovao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Ministar Čampara ističe da “danas imamo priliku da vidimo snagu i moć policijskih struktura u FBiH, koje su uređene da mogu odgovoriti svim zadacima i obavezama.

– Hrabrost, odvažnost, sposobnost da odgovore svim izazovima, samo su neki od karekteristika koje krase ove policijske službenike. Moja dužnost i obaveza je da im unaprjeđenjem i poboljšanjem zakonske regulative olakšam obavljanje zadataka – rekao je Čampara.

Navodi da će sve aktivnosti koje bude poduzimao na čelu ministarstva biti usmjerene na zaštitu lične i imovinske sigurnosti građana.

Zamjenik Korman je naglasio da se danas obilježava dan svakog policajca u FBiH, neovisno gdje se on nalazi. Dodaje da je svaki policajac u FBiH svjestan svoje uloge u životima građana i očuvanju pravnog poretka u suverenoj BiH.

Kako je kazao, posao policajca podrazumijeva odricanje, požrtvovanost, neustrašivost, ustrajnost, odanost, preuzimanje rizika…

– Naša osnovna misija je zajednička posvećenost da spremni odgovorimo na svaki izazov koji ima za cilj da naruši sigurnost građana. Želimo odati priznanje onima koji više nisu sa nama – dodao je.

Premijer FBiH Fadil Novalić čestitao je policajcima njihov dan, istaknuvši da je FBiH sigurno područje za rad i život, te da to počiva na odricanju i požrtvovanom radu policije.

-U srži vašeg zadatka je sigurnost Federacije BiH i svih njenih građana. Kao i u svakoj drugoj zemlji kriminal je zastupljen i u BiH. Naglasio bih važan segment rada policije a to je prevencija, na kojoj se mnogo radi i u koju se mnogo ulaže. Više prevencije, manje problema u stvarnosti – poručio je premijer Novalić.

Dodao je da policijski sistem u FBiH napreduje i razvija se tehnički, obrazovno i organizacijski, te da će Vlada FBiH nastaviti podržavati policiju i u budućnosti.

(FENA) L. A.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU