-7.1 C
Sarajevo
Srijeda, 8 veljače, 2023

Obilježen Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice tradicionalno se obilježava Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija  15. maja od 1994. godine. Udruženje PROSLAVI OPORAVAK prepoznaje važnost uloge porodice u prevenciji i liječenju bolesti ovisnosti, kao i težak položaj u kome se ona nalazi uslijed negativnih posljedica koje zloupotreba droga donosi sa sobom u porodični dom. Pridružujemo se obilježavanju ovog Dana, jer smatramo da je uloga porodice ključna kako u prevenciji ovisnosti tako i kao značajna podrška na putu ka oporavku.

Udruženje PROSLAVI OPORAVAK je nevladina organizacija osnovana  2008. godine od strane osoba koje su se oporavile od ovisnosti, a koje su prepoznale važnost resocijalizacije u kompleksnom procesu  oporavka i započeli programe u koje su se uključivale osobe koje su  izlazile iz rehabilitacijskih centara. Oni su za cilj imali da vlastitim primjerom pokažu kako su oporavak od ovisnosti i uspješna socijalna integracija mogući. 14 godina u kontinuitetu aktivno radimo u oblasti oporavka od ovisnosti o drogama i pružamo servise pomoći i podrške osobama u problemu i njihovim porodicama.

Ovisnosti pristupamo kao problemu cijele porodice, a ona često pokazuje i reflektuje druge porodične poteškoće i često procesi interakcije u porodici mogu doprinijeti njenom održavanju i/ili pogoršanju. Upravo su članovi porodice oni koji često traže podršku i za sebe i za blisku osobu koja je u problemu ovisnosti, što potvrđuju i naše statistike.

Od 01.01.2020., a u okviru dugogodišnjeg regionalnog projekta “Biram Oporavak” koji sprovodimo sa partnerskim organizacijama Izlazak iz Srbije  i Preporod iz Crne Gore, u sve tri organizacije ukupno je pruženo 3927 servisa, za 952 korisnika. 49% servisa je pruženo članovima porodica, a45,7% osobama ovisnim o drogama. Ostali servisi su pruženi bliskim osobama: prijateljima, članovima šire porodice, radnim kolegama.

  NAKON DUGE ISTRAGE/ Optuženi nakon pogibije četveročlane porodice u sudaru s vozom kod Doboja

Ono što se kroz naš rad pokazalo kao preprekama u započinjanju i održavanju oporavka članova porodice su:

 • odustajanje,
 • egzistencijalna ugroženost,
 • nespremnost na promjene,
 • neprihvatanje problema i suovisnost,
 • naučena bespomoćnost odnosno normalizacija života sa problemom ovisnosti,
 • izoliranost
 • manjak brige o sebi.

S druge strane, ono što pozitivno utiče na ishode i proces oporavka svih članova porodice je:

 • svjesnost o postojanju problema,
 • želja, odluka i motivacija za promjenom,
 • rad na sebi i kontinuitet u savjetovanju,
 • dosljednost u postavljenim granicama i rad na komunikaciji,
 • međusobna podrška članova porodice
 • zajedničke aktivnosti, kao i
 • prisustvo grupama podrške i nihova međusobna povezanost.

Iskustva i poruke članova porodice koji su uključeni u savjetovanje:

“Uloga porodice je prva i najpresudnija, da oni koji te iskreno vole, da te guraju naprijed.” – kaže jedna od majki čija je kćerka sada u stabilnom oporavku.

“Mislim da je glavni uzrok promjene bila moja želja za mojom promjenom… kad je vidio da može biti bolje, to je i njega potaklo, da sebi učini bolje.” – iskustvo je supruge koja je bila na savjetovanju u Udruženju Proslavi Oporavak

“U početku procesa oporavka bilo je puno straha i brige, ali i želje – za mirnim snom, promjenom na bolje kao i ljubavi koja dolazi od nas, poticaj s naše strane i odgovor na želju djeteta – zajedničko iskustvo, naša saradnja i zajednička pobjeda na kraju. Sve ovo je podrazumijevalo i hrabrost, istrajnost, odricanje i ulaganje.” – sjeća se majka mladića koji je uspješno završio Program rane intervencije za mlade.

  Ambasador NR Kine Ji Ping uvodničar na sesiji 'Kruga 99'

“Svaki korak je bitan, a na savjetovanju ćete bolje razumjeti svoj problem i naučiti kako pomoći sebi da bi i drugima bilo bolje.” – kaže majka koja aktivno radi na svom ličnom oporavku.

Smatramo da psihosocijalna podrška porodici koja se suočava sa problemom ovisnosti treba biti dostupna svim osobama ovisnim o psihoaktivnim supstancama i članovima njihovih porodica, te aktivno djelujemo u ovom smjeru.

Na našoj web stranici biramoporavak.ba dostupan je i priručnik za članove porodice „Šta (ne)raditi”, koji se može besplatno preuzeti asadrži smjernice koje članovi porodice mogu primjenjivati kada pokušavaju da se nose sa problemom zloupotrebe alkohola i/ili droge njima bliske osobe. Vježbe u ovom priručniku pozivaju na razmišljanje, istraživanje i zapisivanje – a taj misaoni proces će svaku osobu ojačati za praktično djelovanje kada za to dođe vrijeme.

Napravite prvi korak! Pozovite naše besplatno i anonimno savjetovalište za problematiku zloupotrebe droga 0800 28 000.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU