Obilježen Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice tradicionalno se obilježava Odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija  15. maja od 1994. godine. Udruženje PROSLAVI OPORAVAK prepoznaje važnost uloge porodice u prevenciji i liječenju bolesti ovisnosti, kao i težak položaj u kome se ona nalazi uslijed negativnih posljedica koje zloupotreba droga donosi sa sobom u porodični dom. Pridružujemo se obilježavanju ovog Dana, jer smatramo da je uloga porodice ključna kako u prevenciji ovisnosti tako i kao značajna podrška na putu ka oporavku.

Udruženje PROSLAVI OPORAVAK je nevladina organizacija osnovana  2008. godine od strane osoba koje su se oporavile od ovisnosti, a koje su prepoznale važnost resocijalizacije u kompleksnom procesu  oporavka i započeli programe u koje su se uključivale osobe koje su  izlazile iz rehabilitacijskih centara. Oni su za cilj imali da vlastitim primjerom pokažu kako su oporavak od ovisnosti i uspješna socijalna integracija mogući. 14 godina u kontinuitetu aktivno radimo u oblasti oporavka od ovisnosti o drogama i pružamo servise pomoći i podrške osobama u problemu i njihovim porodicama.

Ovisnosti pristupamo kao problemu cijele porodice, a ona često pokazuje i reflektuje druge porodične poteškoće i često procesi interakcije u porodici mogu doprinijeti njenom održavanju i/ili pogoršanju. Upravo su članovi porodice oni koji često traže podršku i za sebe i za blisku osobu koja je u problemu ovisnosti, što potvrđuju i naše statistike.

Od 01.01.2020., a u okviru dugogodišnjeg regionalnog projekta “Biram Oporavak” koji sprovodimo sa partnerskim organizacijama Izlazak iz Srbije  i Preporod iz Crne Gore, u sve tri organizacije ukupno je pruženo 3927 servisa, za 952 korisnika. 49% servisa je pruženo članovima porodica, a45,7% osobama ovisnim o drogama. Ostali servisi su pruženi bliskim osobama: prijateljima, članovima šire porodice, radnim kolegama.

Ono što se kroz naš rad pokazalo kao preprekama u započinjanju i održavanju oporavka članova porodice su:

 • odustajanje,
 • egzistencijalna ugroženost,
 • nespremnost na promjene,
 • neprihvatanje problema i suovisnost,
 • naučena bespomoćnost odnosno normalizacija života sa problemom ovisnosti,
 • izoliranost
 • manjak brige o sebi.

S druge strane, ono što pozitivno utiče na ishode i proces oporavka svih članova porodice je:

 • svjesnost o postojanju problema,
 • želja, odluka i motivacija za promjenom,
 • rad na sebi i kontinuitet u savjetovanju,
 • dosljednost u postavljenim granicama i rad na komunikaciji,
 • međusobna podrška članova porodice
 • zajedničke aktivnosti, kao i
 • prisustvo grupama podrške i nihova međusobna povezanost.

Iskustva i poruke članova porodice koji su uključeni u savjetovanje:

“Uloga porodice je prva i najpresudnija, da oni koji te iskreno vole, da te guraju naprijed.” – kaže jedna od majki čija je kćerka sada u stabilnom oporavku.

“Mislim da je glavni uzrok promjene bila moja želja za mojom promjenom… kad je vidio da može biti bolje, to je i njega potaklo, da sebi učini bolje.” – iskustvo je supruge koja je bila na savjetovanju u Udruženju Proslavi Oporavak

“U početku procesa oporavka bilo je puno straha i brige, ali i želje – za mirnim snom, promjenom na bolje kao i ljubavi koja dolazi od nas, poticaj s naše strane i odgovor na želju djeteta – zajedničko iskustvo, naša saradnja i zajednička pobjeda na kraju. Sve ovo je podrazumijevalo i hrabrost, istrajnost, odricanje i ulaganje.” – sjeća se majka mladića koji je uspješno završio Program rane intervencije za mlade.

“Svaki korak je bitan, a na savjetovanju ćete bolje razumjeti svoj problem i naučiti kako pomoći sebi da bi i drugima bilo bolje.” – kaže majka koja aktivno radi na svom ličnom oporavku.

Smatramo da psihosocijalna podrška porodici koja se suočava sa problemom ovisnosti treba biti dostupna svim osobama ovisnim o psihoaktivnim supstancama i članovima njihovih porodica, te aktivno djelujemo u ovom smjeru.

Na našoj web stranici biramoporavak.ba dostupan je i priručnik za članove porodice „Šta (ne)raditi”, koji se može besplatno preuzeti asadrži smjernice koje članovi porodice mogu primjenjivati kada pokušavaju da se nose sa problemom zloupotrebe alkohola i/ili droge njima bliske osobe. Vježbe u ovom priručniku pozivaju na razmišljanje, istraživanje i zapisivanje – a taj misaoni proces će svaku osobu ojačati za praktično djelovanje kada za to dođe vrijeme.

Napravite prvi korak! Pozovite naše besplatno i anonimno savjetovalište za problematiku zloupotrebe droga 0800 28 000.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU