11 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Obilježen Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj (VIDEO)

Održavanjem radionica za mlade o temama dijaloga, razvoja, tolerancije, mira, volonterizma i drugih značajnih vidova raznolikosti, danas je u Međunarodnom centru za djecu i omladinu u Sarajevu obilježen Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Obilježavanje su organizirali Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA u saradnji sa Koalicijom “Zanemari razlike“, a uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Pravni konsultant i PR asistent Centra za razvoj omladinskog aktivizma CROA Alma Fejzić je kazala da je cilj radionica da potaknu mlade da komuniciraju o ovoj temi.

Po njenim riječima, kulturna raznolikost, dijalog i razvoj je nešto što se često spominje u našem društvu.

– Želimo ovdje, na licu mjesta, da s mladima pređemo sve te vrijednosti. Radit ćemo nekoliko radinoca, nakon toga ćemo imati zajedničku diskusiju o svemu,  šta mladi misle o ovome – navela je Fejzić prije početka radionica.

Napomenula je da će svaka od tri radionice obrađivati određene vrijednosti – mir i toleranciju; volonterizam, dijalog; budućnost i generalno razvoj zajednice.

- Oglašavanje - obilježen svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj (video)

Cilj je, istaknula je, da mladi budu aktivni i kažu šta misle, a ne samo da slušaju i budu pasivni posmatrači.

Koordinatorica Koalicije “Zanemari razlike“ Naida Mehanović je kazala da u radionicama učestvuje 35 mladih osoba od 15 do 25 godina s područja Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

– Okupili smo se da na adekvatan način pošaljemo pozitivnu poruku, da ustvari sve one razlike koje se dešavaju na teritoriji BiH trebaju da budu jedan pozitivan akspekt koji će nam na jedan jako lijep način pomoći da se probijemo u cijelom svijetu koji pokušava na negativan način da predstavi našu raznolikost, a to je ustvari samo jedan pozitivan dio nas – kazala je Mehanović.

Dodala je da će putem radionica pokušati da pošalju jednu pozitivnu priču i da svi zajedno pokušaju da naprave poruku koju bi danas poslali.

(FENA) L.A.


1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima