6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021
Još

  Erdogan: Turska nastavlja pružati podršku integraciji balkanskih zemalja u EU

  ()

  Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je na Samitu SEECP-a danas na Jahorini da je uspjeh Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi važan za mir, stabilnost i prosperitet cijelog kontinenta.

  Istakao je da će njegova zemlja nastaviti pružati podršku integraciji balkanskih zemalja u euroatlantske institucije, te da će se odluke EU o pregovorima o učlanjenju Albanije i Sjeverne Makedonije odraziti na budućnost cijele regije.

  – Provođenje tih procesa van okvira prijašnjih obećanja naškodilo bi miru i stabilnosti u regiji ali i povjerenju u Evropsku uniju – naglasio je Erdogan.

  Dodao je da je u posljednje vrijeme vidljivo da je politika proširenja EU blokirana od određenih kratkovidnih populističkih krugova.

  – Negativni pravci podjela i diskriminacije koji se šire Evropom u posljednje vrijeme ne predstavljaju opasnost samo za unutrašnji mir kontinenta, već i za budućnost i potencijal da ova regija postane nada za mnoge – kazao je Erdogan.

  Potcrtao je da vjeruje da će evropski lideri djelovati vizionarski i da će podržati ideal integracije Balkana u Evropsku uniju.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO