Obilježena 30. godišnjica ubistva osam građana Sarajeva ispred OŠ “Safvet-beg Bašagić”

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, porodice, prijatelji, učenici, udruženja i predstavnici vlasti obilježili su 30. godišnjicu ubistva osam građana Sarajeva ispred OŠ “Safvet-beg Bašagić”.

U ime Kantona Sarajevo, cvijeće na mjestu masakra, koji se dogodio na raskršću ulica Gimnazijska i Obala Kulina Bana koji je počinila agresorska Vojska Republike srpske tokom opsade Sarajeva, položile su zastupnica u Skupštini KS, Marijela Hašimbegović i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS, Adna Mesihović.

Tog tužnog dana ubijeni su: Vildana Avdić, Dina Čomor, Rusmir Čopelj, Azra Hanić, Lejla Jahić, Razija Jahić, Amir Krivić i Dino Šipilović. Teže i lakše ranjeno je deset naših sugrađana.

Ministrica Mesihović istakla je da svirepa ubistva i masakri građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine, nisu bili slučajni i to uvijek treba ponavljati.

“Jer kako drugačije objasniti ova stravična ubistva koja su se dešavala tokom sankanja djece na Alipašinom polju, tokom dječije igre na Bistriku, u redovima za vodu kod Pivare i Daira, u Ferhadiji u redu za hljeb, tokom dženaza u Budakovićima i Boljakovom potoku, pijaci Markale, Gradskoj tržnici i mnogim drugim mjestima”, rekla je Mesihović.

Da je to prepoznato i u Međunarodnom sudu u Hagu dokaz je presuda na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor Stanislavu Galiću, komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike srpske. Dragomir Milošević koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Potvrđena je kazna doživotnog zatvora i Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba Vojske Republike srpske. On je, između ostalog, osuđen i za udruženi zločinački poduhvat: “koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja”. Doživotnu kaznu služi i Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske.

“Bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni”, rekla je Mesihović.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU