Obilježena godišnjica pogibije devet pripadnika MUP i Armije RBiH u akciji ‘Trebević 2’

U organizaciji Udruženja pripadnika policije RBiH “Policija 1991.-1995.” danas je obilježena 30. godišnjica od stradanja devet pripadnika Vojne policije Armije i MUP-a RBiH prilikom izvršavanja zadataka u vojno-policijskoj akciji pod nazivom “Trebević 2”.

Cjelokupna akcija, koja je izvedena na osnovu naredbe tadašnjeg predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, pretvorila se u tragediju u kojoj su stradali Admir Hebib, Izet Karšić, Dragan Miljanović, Jasmin Čamdžija, Kemal Kojić, Slaven Markešić, Srđan Bosiljčić, Elvir Šovšić i Hamid Humić.

Tim povodom danas su u Velikom parku delegacije položile cvijeće i učenjem Fatihe te minutom šutnje odali dužnu počast poginulim pripadnicima MUP i Armije RBiH. Uime Općine Centar Sarajevo cvijeće ispred mezara položili su načelnik Srđan Mandić i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

Akcija izvedena 26. oktobra 1993. godine označena je kao najveća vojno-policijska akcija, a imala je za cilj uspostavu reda i vraćanje odmetnutih vojnih grupa u sistem.

Nakon odavanja počasti poginulima u Velikom parku delegacije su također posjetile groblje Sveti Marko i gradsko groblje Bare, gdje su također sahranjeni poginuli u akciji “Trebević 2”, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU