Obilne padavine uzrokovale probleme u Krajini

Padavine u Unsko-sanskom kantonu ne prestaju. Budući da kiša ne prestaje padati, u porastu je i vodostaj rijeka.

U Sanskom Mostu su problem napravile i podzemne vode koje su se pojavile po cijeloj općini zbog čega je u naselju Vrše došlo do klizišta te je prekinuta putna komunikacija. Osim većih rijeka izlijevaju se i manje rječice, ali i potoci.

U Bihaću su i dalje najugroženije mjesne zajednice Pokoj, Kulen Vakuf, Orašac, Kostela i Kralje. Bosanska Krupa, Bihać i Sanski Most su proglasili stanje prirodne nesreće. Na području Unsko sanskog kantona danas će biti proglašeno stanje prirodne nesreće, izjavio je jutros Mustafa Ružnić, premijer USK. Stajne prirodne nesreće proglasit će Velika Kladuša ali i Grad Cazin. To su prethodno učinili Grad Bihać, Bosanska Krupa i Sanski Most.

“Pripremamo materijal i na sjednici Vlade u 11 sati će biti proglašeno stanje prirodne nesreće u cijelom Unsko-sanskom kantonu”, rekao je premijer Ružnić, javlja RTV Sanski Most.

Stanje na području Općine Sanski Most jutros je znatno povoljnije, a vodostaji Sane i vodnih tijela svih njenih pritoka su u opadanju, podaci su Civilne zaštite. Trenutno najveći problem predstavljaju podzemne vode na nekoliko dijelova gradskog područja, a zabilježena je i pojava klizišta. Ono što unosi optimizam je da Sana uzvodno prema Ključu u stalnom opadanju, kao i vodostaj Sanice, najvažnije pritoke.

Sve ovo bi trebalo da dovede do dodatne stabilizacije ukupnih prilika tokom dana, navodi RTV Sanski Most.

Bihać, Sanski Most i Bosanska Krupa proglasili stanje prirodne nesreće

Zbog obilnih padavina, izlijevanja rijeka i poplava u Federaciji BiH najugroženija područja su Krajina i Unsko-sanski kanton. Jučer je i grad Bihać proglasio stanje prirodne nesreće usljed poplava. Tako da su tom kantonu već dva grada i jedna općina proglasili stanje prirodne nesreće. Pored Bihaća stanje prirodne nesreće proglasili su i Sanski Most i Bosanska Krupa – kazala je Feni glasnovogovnica FUCZ Majda Kovač.

Dodala je da u Bihaću došlo do plavljanje više objekata, a na nažalost i do aktiviranja klišta.

“U MZ Kulen Vakuf rijeka Una poplavila je više objekata a došlo je i do aktiviranja klizišta, dok je u MZ Martin Brod pet stambenih objekata poplavljeno. Zbog izlijevanja vode na kolovoz otežano se saobraća (jednom trakom) na putevima na širem području Kulen Vakufa (Kulen Vakuf-Martin Brod, Orašac-Ćelije). Putna komunikacija prema naselju Klisa je u prekidu. Jedinica CZ-e za spašavanje na vodi i pod vodom uz pomoć Crvenog križa Grada Bihaća i organizacije Pomozi.ba cjelodnevno je vršila dostavu hrane i pitke vode za mještane naselja Klisa”, kazala je Kovač.

U naselju Muslići došlo je do izlijevanja vode (oborinske vode) na magistralni put M5 Bihać-Izačić. “U MZ Pokoj mještani pomenute MZ-e postavljaju vreće sa pijeskom u cilju zaštite od poplava, a dvije nepokretne osobe su evakuisane. U naselju Kostela voda je poplavila magistralni put M 14 i isti je zatvoren za saobraćaj, a alternativni pravac je preko mjesta Gata”, kazala je Kovač.

U MZ Klokot-naselje Pecikovići su odsječeni od ostatka pomenute MZ-e, te su poplavljeni prilazi Klokot I i II (mogu saobraćati džipovi i veća motorna vozila). U naselju Papari I i II voda se izlijeva preko kolovoza (oborinske vode i kanali). U naselju Bijelo brdo oborinske vode idu kroz dvorišta.

“Ukupno u desetak bihaćkih mjesnih zajednica poplavljeno je više od 200 objekata i veća površina poljoprivrednog zemljišta”, naglasila je Kovač. Dodala je da su štabovi civilne zaštite i Bihaća i ostalih općina i pripadnici civilne zaštite konstanto na terenu i prate situaciju.

“Tamo gdje je potrebno pitke vode dostavlja se pitka voda, gdje su potrebne vreće s pjeskom, one su već postavljene”, kazala je Kovač.

Prema njenim riječima, FUCZ je u stalnom kontaktu i sa kantonalnom upravom CZ i sa općinskim službama. Stavljene su u pripravnosti i snage FUZC i ljudske i materijalno tehnička sredstva. “U kontaktu smo i sa Vladom FBiH i premijerom Nerminom Nikšićem, i oni su se stavili na raspolaganje i u stalnoj su pripravnosti. Mi čak imamo i timove koji imaju sjedište u USK i koji mogu reagirati vrlo brzo”, istakla je Kovač.

Napomenula je da za sada kantonalna uprava CZ USK drži sve pod kontrolom i može da se nosi s ovom situaciju sa svojim resursima. “Još uvijek nisu potrebne ni pumpe a ni materijalni ni ljudski resursi, a onog momenta ako bude potrebe FUCZ će se staviti odmah na raspolaganje”, kazala je Kovač.

Naglasila je da su jutros trenutno svi vodostaji u stagnaciji ili u padu. “Iako se najavljuju nove padavine, nadamo se da će period bez padavina biti što duži kako bi se voda koliko toliko povukla”, kazala je za Fenu Kovač.

federalna.ba/Foto: RTV Sana

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU