21.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Objavljen javni poziv za studentske zajmove po vrlo povoljnim uslovima

U svijetu su studentski zajmovi uobičajena pojava jer roditeljima skromna primanja često ne dopuštaju da finansijski podrže cijeli proces školovanja studenata, pogotovo onih ambicioznijih.

Stipendije ponekad nisu dovoljne pa se studentima nudi mogućnost podizanja studentskih kredita. Tako na primjer više od 40 miliona studenata u Americi imaju neku vrstu zajma za plaćanje školarine.

U Bosni i Hercegovini postoji Fond za studentske zajmove Federacije Bosne i Hercegovine, koji je osnovala Vlada Federacije BiH 2006. godine.

Fond za studentske zajmove FBiH i ove godine radi poticanja osiguranja sredstava, podrške i omogućavanja studiranja studentima na priznatim visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH, nudi studentima da po vrlom povoljnim uslovima podignu zajam u iznosu od 2.500 KM za jednu akademsku godinu.

Javni poziv za dodjelu zajma za akademsku 2019/20 godinu je raspisan i studentima će ponuditi 210 zajmova.

Pozivaju se studenti da apliciraju na Javni poziv do 14. Novembra 2019. godine, a sve informacije mogu se pronaći na stranici www.zajam.ba.

Pravo prijave imaju državljani BiH s prebivalištem na području BiH u dobi do 30 godina u trenutku podnošenja prijave, a koji su u akademskoj 2019/2020. godini kao redovni ili paralelni studenti prvi put upisali odgovarajuću godinu dodiplomskog studija.

Nakon izrade rang liste korisnika zajma studenti sklapaju ugovore sa bankom partnerom Fonda.

Zajam iznosi 2.500 KM za jednu akademsku godinu i vraća se u deset jednakih rata, nakon završetka fakulteta.

˝Naši zajmovi su znatno povoljniji od ostalih jer se na odobreni zajam se ne obračunava kamata, a povrat zajma je godinu dana nakon što student okonča školovanje.Mnogi naši zajmovi se, zbog ostvarenog propisanog prosjeka studiranja, ne moraju vratiti pa se tako zajam pretvara u stipendiju˝, izjavila je predsjednica UO Fonda Jasminka Bratić.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU