OBJAVLJENE STUDIJE Druženje sa psima ublažava osjećaj bola, dovoljno je samo 10 minuta maženja

Rezultati istraživanja koje je objavljeno u časopisu PLOS One potvrđuju ono što ljubitelji pasa odavno tvrde – da pseća naklonost liječi sve bolesti – a daju i dodatnu nadu pacijentima i zdravstvenim radnicima koji se često bore sa ograničenim bolničkim resursima, posebno tokom pandemije koronavirusa.

  • Postoje istraživanja koja pokazuju da su kućni ljubimci važan činilac našeg zdravlja na različite načine. Oni nas motivišu, podstiču nas, nameću nam rutinu, i stvaraju vezu između ljudi i životinja – navodi glavna autorica studije, Kolin Del, rukovodilac istraživanja na klinici “One Health and Vellness” i profesor na kanadskom Univerzitetu u Saskačevanu.

U pomenutom istraživanju od više od 200 pacijenata u urgentnom centru traženo je da ocjene nivo bola koji osjećaju na skali od jedan do 10 (gdje bi 10 bio najviši stepen bola). Kod kontrolne grupe nisu preduzimane bilo kakve dodatne aktivnosti, dok su se ispitanici u drugoj grupi desetak minuta igrali sa terapijskim psom, a potom je trebalo ponovo da ocjene jačinu bola.

Pokazalo se da su oni koji su se družili sa psom, poslije toga bol ocjenjivali nižim brojem na skali. Prema tvrdnjama dr. Džesike Čubak, višeg istraživača sa vašingtonskog Instituta za istraživanje zdravlja, koja nije bila uključena u studiju, ovo istraživanje ima dobru metodologiju, ali da treba još mnogo toga da se nauči o terapijskim psima.

  • Rezultati studije su obećavajući. Naše trenutno razumijevanje efekata posjeta terapijskih pasa u uslovima urgentnih stanja je prilično ograničeno. Stoga je posebno važno imati više istraživanja u ovoj oblasti – dodaje dr. Čubak.

Autorica studije, profesorica Del, nada se da ovakva istraživanja mogu doprinijeti tome da konačno prestanemo da se pitamo da li su terapeutski psi korisni u medicinskom kontekstu i da počnemo da se pitamo kako da ih bolje integrišemo u zdravstveni sistem.

BONUS VIDEO:

OBJAVLJENE STUDIJE Druženje sa psima ublažava osjećaj bola, dovoljno je samo 10 minuta maženja appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU