18 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Obnovljen Sporazum o saradnji između gradova Tuzle i Saint Denis-a

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, sa saradnicima, u srijedu se susreo sa ambasadorom Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Guillaumom Roussonom i gradonačelnikom Saint Denis-a Laurentom Russierom i njihovim saradnicima. Na sastanku u Gradskoj upravi Tuzla pristupilo se i svečanom potpisivanju obnove Sporazuma o saradnji Tuzle i Saint Denis-a kojim se utvrđuju osnove i oblasti saradnje za naredni period, prije svega u oblasti kulture, poduzetništva i promocije ženskih prava.

‘’Čast mi je da imamo ovako važne i odane prijatelje. Imali smo mnogo zajedničkih projekata, a sada dogovaramo nove. Saint Denis je jedan od najmultikulturalnijih gradova na planeti u kojem žive 130 različitih nacija i sve moguće rase. Naši prijatelji iz Saint Denis-a, koji imaju jako važnu ulogu među evropskim gradovima, omogućili su Tuzli 2010. godine međunarodnu konferenciju sa učešćem veoma važnih evropskih gradova. Bila je to sedma konferencija, a šest prethodnih su bile u Saint Denis-u, Veneciji, Barceloni, Ženevi, Lyonu i Nürnbergu. Ja sam vrlo ponosan da smo tada potpisali i izglasali ‘Tuzlansku deklaraciju’˝, istakao je gradonačelnik Jasmin Imamović.

˝Između gradova Saint Denis-a i Tuzle 20 godina vlada velika ljubavna priča, ono što želimo promovisati je tolerancija i raznolikost naših gradova koje su ujedno i veliko bogatsvo Tuzle i Saint Denisa-a, te nam omogućavaju da održimo prijateljske veze” istakao je gradonačelnik Saint Denisa-a.

Ambasadoro Republike Francuske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Guillaume Rousson istakao je “Kultura je veoma bitna i ja kao neko ko je ranije obavljao funkciju savjetnika za kulturu, smatram da je ona jako važna za dijalog. Sretan sam što sam prisustvovao potpisivanju obnovljenog Sporazuma o saradnji Tuzle i Saint Denis-a. Ovo je izuzetno lijepa stvar. Drago mi je što ovaj sporazum nije samo izraz prijateljskih odnosa između dva grada, nego je produžetak zajedničkih aktivnosti koje su već imali ovi gradovi. Uvjeren sam da su i Tuzla i Saint Denis sposobni da budu primjer drugim gradovima.”

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, u pratnji gradonačelnika Imamovića, delegacija iz Francuske obišla je užu jezgru grada Tuzle, znamenitosti grada, te kompleks Panonskih jezera i Galeriju portreta u Tuzli.

Delegacija Saint Denis-a u dvodnevnoj posjeti Gradu Tuzli, razgovarat će o programima i projektima buduće saradnje.

- Oglašavanje - obnovljen sporazum o saradnji između gradova tuzle i saint denis-a

Gradovi Saint Denis i Tuzla su 1999. godine potpisali Sporazum o saradnji, a 2009. je potpisan prvi Sporazum o obnovi saradnje.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima