OBRATITE PAŽNJU Kardiolog otkrio 5 simptoma koji mogu ukazivati na mini srčani udar

No, ponekad može biti praćen simptomima poput srčanih tegoba, nelagode u prsima, otežanim disanjem, mučninom, ošamućenosti i boli u vilici, navodi The Healthy.

Prepoznavanje čak i najsuptilnijih znakova malog srčanog udara ključno je jer su rano otkrivanje i liječenje ključni za ublažavanje teških zdravstvenih posljedica koje mogu uslijediti nakon srčanog udara. U nastavku pogledajte popis pet simptoma mini srčanog udara na koje upozoravaju kardiolozi.

1. Probavne smetnje

Dr. Mehta navodi da probavne smetnje ponekad mogu dovesti u zabludu, a s tim se slaže i doktor Mike Sevilla koji navodi da su neki njegovi pacijenti tražili lijekove bez recepta očekujući olakšanje.

No, kada poznata rješenja ne pomognu u ublažavanju nelagode, to bi mogao biti znak da problem možda nije u želucu, već da je možda u pitanju srce.

2. Osjećaj kao da ste istegnuli mišić

Bol u vratu, prsima ili gornjem dijelu leđa može se činiti kao da ste istegnuli mišić. Sevilla i Mehta upozoravaju da ove simptome ne odbacujete kao nešto bezazleno jer mogu biti znakovi malog srčanog udara.

NAKON TRI MJESECA BORBE TRUBA JE ZANIJEMILA Adnan Fatić, vozač kamiona iz BiH, preminuo u Gracu

3. Dugotrajni, pretjerani umor

Ako ste jako umorni i iscrpljeni duže vrijeme, to može biti suptilni znak vašeg tijela da nešto nije u redu.

4. Otežano disanje

Otežano disanje i poteškoće se disanjem takođe ne treba zanemariti. Ako vas se ovaj problem često događa, pa čak i dok se odmarate i opuštate, to bi mogao biti znak upozorenja na mali srčani udar.

5. Simptomi slični gripi

Kašalj, začepljenost i umor su simptomi koji upućuju na grišu, no ako nema znakova poboljšanja, dr. Sevilla upozorava da bi u pitanju moglo biti nešto ozbiljnije od sezonskog virusa.

Primijetite li ove simptome, trebali biste se javiti smo liječniku koji će naručiti niz testova, uključujući analizu krvi, elektrokardiogram (EKG) ili napredno snimanje kao što je ehokardiogram ili magnetska rezonanca srca, kako bi utvrdio je li do srčanog udara doista došlo.

BONUS VIDEO:

OBRATITE PAŽNJU Kardiolog otkrio 5 simptoma koji mogu ukazivati na mini srčani udar appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU