Očekuje se i do 10.000 migranata u BiH, Hrvatska pojačava kontrolu

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van der Auweraert upozorio je da Hrvatska pojačava kontrolu granice, zbog čega se u BiH dnevno može očekivati i do 10.000 migranata.

Rješenje ne može doći iz BiH, da su kapaciteti zemlje već nategnuti, te da je potrebno raditi sa EU da se nađu alternative, smatra Van der Auweraert.

Van der Auweraert je za Televiziju “N1” naglasio da mora biti pronađeno zajedničko rješenje EU i zapadnog Balkana jer je veći broj granica kroz koje migranti prolaze prije dolaska u BiH.

Prema njegovim riječima, vlasti u BiH najavljuju pojačanu kontrolu granice, što je ocijenio kao dio rješenja i nešto što je legitimno.

Povodom hitnog sastanka koji je Brisel sazvao za zemlje članice EU zbog moguće krize, Van der Auweraert je naveo da očekuje da će biti razgovarano o tome kako pojačati kontrolu i usporiti dolazak migranata.

Na pitanje da li će fondovi EU u slučaju velikog talasa migranata prema BiH usmjeriti sredstva za sprečavanje ilegalnih prelazaka, on je naglasio da treba razgraničiti humanitarno i bezbjednosno finansiranje.

“Ako želite omogućiti bezbjednost građana BiH, onda humanitarni uslovi migranata moraju biti prihvatljivi. To znači da ćete lakše kontrolisati migrante, ako ostanu u BiH, u centrima umjesto u napuštenim zgradama gdje nemaju ni zdravstvenu kontrolu”, naveo je Van der Auweraert.

Što se tiče povećanih evropskih fondova radi zaštite granica, Van der Auweraert ističe da postoji spremnost da se poveća podrška, ali je to pitanje pregovora organa vlasti u BiH i EU ili drugih donatora.

On je ukazao da postoji spremnost međunarodne zajednice da se poboljša sistem bezbjednosnog upravljanja migrantima, ali da je važno da postoji plan vlasti u BiH u kojem će biti utvrđeno koliko je potrebno novca za određenu oblast.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU