11.6 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  Očekuju li se u BiH razorni zemljotresi i mogu li se predvidjeti?

  Posljednji potresi širom Bosne i Hercegovine, ali i regije uznemirili su građane.

  Struka naglašava da ovi potresi nisu razorne snage i ne očekuje se pojava jačih zemljotresa poput onoga velikih razmjera kakav se desio u Albaniji.

  Najjači udar u ovoj zemlji dosegnuo je 5,8 stepeni Rihtera i za sobom ostavio značajnu materijalnu štetu u kojem je povrijeđeno više stotina osoba.

  Seizmolozi kažu da je do potresa došlo pomjeranjem afričke tektonske ploče, koja se proteže sve do Alpa.

  “Afrička tektonska ploča kreće se prema sjeveru, odnosno povlači se ispod Sredozemnog mora gdje uzrokuje pojavu zemljotresa pucanjem stijena“, govori za portal Radiosarajevo.ba seizmolog FHMZBiH Ivan Brlek.

  Struka ističe da potres u Albaniji nema veze s učestalim podrhtavanjima tla u Bosni i Hercegovini.

  „Potres u Albaniji nema nikakve veze s podrhtavanjem tla u BiH. Ti događaji su nezavisni. Zapravo, postoje ta seizmogena područja gdje se dešavaju zemljotresi neovisno o drugim područjima“, pojašnjava naš sagovornik.

  Prema prognozi seizmologa, na teritoriji Bosne i Hercegovine snažni i razorni zemljotresi ne očekuju se u narednih 50 godina.

  „Prije svega, moram reći da se zemljotres ne može tačno predvidjeti. Mi se služimo matematičkim metodama, tačnije matematičko-fizikalnim metodama kojim proračunamo gdje se nakuplja ta seizmička energija, a na osnovu podataka prethodnih zemljotresa, i time statistički možemo govoriti o vjerovatnoći zemljotresa na nekim područjima. Prema našem proračunu, na teritoriji Bosne i Hercegovine ne očekujemo u narednom periodu od 50-ak godina snažan zemljotres“, odgovara nam Brlek.

  Na stranici Europsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) registrirani su i najmanji potresi u Bosni i Hercegovini, što nije slučaj sa našim seizmološkim zavodom. Na pitanje kakvi su zapravo naši mjerni instrumenti, Brlek nam odgovara:

  “EMSC nema svoje instrumente nego dobijaju instrumente s terena, tačnije od nas i zemalja u okruženju. Da, oni objave svaki manji potres. Mi nikada nismo potvrdili da zemljotres nije zabilježen već ne želimo uznemiravati građane i javnost objavljivanjem podataka o manjim potresima. Reći ću vam da se zemljotresi dešavaju skoro svakodnevno. To itekako bilježe naši mjerni instrumenti, ali mi njih ne objavljujemo na našoj web stranici kako ne bismo uznemiravali stanovništvo. Ti podaci služe u svrhu nauke i proučavanjem seizmo-tektonike nekog područja“, pojašnjava seizmolog za Radiosarajevo.ba.

   

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA