Od danas aktivan poziv za prijavu na Program sufinansiranja zapošljavanja

Od danas je aktivan Poziv za prijavu na Program sufinansiranja zapošljavanja 2020. godini.

Federalni zavod za zapošljavanje sredinom mjeseca predstavio je programe sufinanciranja zapošljavanja za 2020. godinu koji će se realizirati zajedno sa županijskim službama za zapošljavanje. Riječ je o Programu sufinanciranja zapošljavanja 2020, te o Programu sufinanciranja samozapošljavanja Start Up 2020.

Oba javna poziva biti će aktivna od sutra, dok će poziv za mjeru Tražim poslodavca 2020 biti otvorena naknadno, uz napomenu da se poslodavci koji se imaju namjeru prijaviti na javne pozive moraju prethodno registrirati na web portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje (http://www.fzzz.ba/portal/ ). Ukupna planirana sredstva za mjere aktivne politike za zapošljavanje 2020 za oba javna poziva iznose oko 66 mil KM, a planirano je da s njima bude obuhvaćeno oko 15.000 korisnika.

Program sufinanciranja zapošljavanja 2020 realizirati će se s ciljem zapošljavanja najmanje 12.500 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH radi njihovog zapošljavanja, sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti, očuvanja i unaprjeđenja radnih sposobnosti, te stvaranja uvjeta za jačanje konkurentnosti mladih osoba bez radnog iskustva kroz osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva. Ukupna vrijednost Programa sufinanciranja zapošljavanja 2020 iznosi 51.378.480,00 KM.

Za program samozapošljavanja Start Up 2020 osigurano je ukupno 14.000.000,00 KM, a ciljna grupa su osobe prijavljene na evidenciju nezaposlenih dan prije objave javnog poziva, bez obzira na stručno obrazovanje i starosnu dob, a koji će nakon prijave na javni poziv registrirati i održati djelatnost u trajanju od najmanje 12 mjeseci. Ovim programom je planirano poticanje najmanje 2.000 osoba s evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH. Od navedenih sredstava iz navedenih programa Hercegbosanskoj županiji pripada 2.938.000,00 KM.

Pozivaju se svi zainteresirani za poticajna sredstva da izvrše registraciju na službenim stranicama Federalnog zavoda za zapošljavanje.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU