Od danas novo popuštanje mjera u BiH i zemljama regiona

Odlikom Vijeća ministara BiH od danas su otvorene granice za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore koji u Bosnu i Hercegovinu mogu ući bez bilo kakvih ograničenja vezanih za testiranja na korona virus

Osim toga, otvoreni su aerodromi u Sarajevu, Tuzli i Mostaru za međudržavni saobraćaj, uz poštivanje određenog režima.

Također, na području BiH ponovo je uspostavljen željeznički saobraćaj putničkih vozova uz provođenje mjera zaštite.

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine uspostavljaju željeznički putnički prijevoz u lokalnom saobraćaju, a vozovi će voziti u skladu sa izmijenjenim redom vožnje.

Iz Željeznica Republike Srpske su naveli da do daljnjeg neće saobraćati putnički brzi vozovi na relaciji Sarajevo – Bihać – Sarajevo i Sarajevo – Banja Luka – Sarajevo, kao i lokalni putnički đački vozovi Doboj – Petrovo Novo – Doboj.

Pri ulasku u prostore želјezničkih stanica i čekaonica obavezna je dezinfekcija obuće i ruku, upotreba maski za lice želјezničkog osoblјa i putnika te fizičko rastojanje između osoba od najmanje jedan metar, saopćeno je iz Željeznica Republike Srpske.

Kako su naveli, ulazak u vozove bit će regulisan, uz obavezno poštovanje svih navedenih uputstava, na jedna vrata, a prilikom rasporeda putnika u vozovima, neophodna je fizička distanca – upotreba svakog drugog sjedišta u kupeima.

Kosovo otvara kopnenu granicu
Na području Kosova počinje treća faza popuštanja mjera u sklopu koje je otvorena kopnena granica sa svim susjednim zemljama.

“Kopnenu granicu smo 13. marta zatvorili, danas smo tu odluku ukinuli i otvaramo kosovsku granicu, ali sve osobe koje ulaze na teritoriju Republike Kosovo obavezne su da se podvrgnu kontroli lekarskih ekipa na graničnim prelazima i da primene mere zaštite protiv COVID-a 19”, kazao je Kurti, prenosi Anadolija.

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia rekao je da svaki građanin sa negativnim rezultatom na korona virus, ne starijim od četiri dana, neće morati da ide u samoizolaciju, dok će oni bez testova morati da se samoizoluju sedam dana. Ova mera će trajati do 20. juna do kada će se ponovo sprovesti procena epidemiološke situacije.

Na Kosovu se danas otvaraju vrtići i jaslice za decu uzrasta do pet godina, javni i privatni, ugostiteljski objekti i tržni centri.

“Svi javni službenici na svim nivoima institucija vratiće se na posao. Sve apotekarske aktivnosti biće otvorene, a počeće sa radom i taksi službe”, rekao je Vitia.

U Srbiji okupljanje do 1.000 osoba
U Srbiji je od danas dozvoljeno okupljanje na otvorenom do 1.000 ljudi, u okviru dodatnog popuštanja mera donesenih u cilju suzbijanja COVID-a 19.

Krizni štab je, na sjednici održanoj u srijedu, odlučio da se dozvoli okupljanje do 1.000 ljudi na otvorenom prostoru, pa će i na sportskim događajima na otvorenom biti dozvoljeno prisustvo publike uz distancu od jednog metra, prenosi Tanjug.

Kada su u pitanju zatvoreni prostori, još uvijek postoji maksimum dozvoljenih 100 osoba.

Također, škole od 1. juna, do 31. augusta, mogu da realizuju đačke ekskurzije i nastavu u prirodi.

“Ekskurzije učenika završnih razreda srednje škole ne mogu biti organizovane u inostranstvu, već ekskurzija mora biti na teritoriji Srbije. Tokom ekskurzije je neophodno poštovanje mera bezbednosti i zaštite, u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija koje su na snazi u vreme realizacije”, navodi se u dopisu Ministarstva prosvete direktorima osnovnih i srednjih škola.

Osim toga, škole u Srbiji mogu da organizuju matursko veče za maturante osnovnih i srednjih škola – za osnovce u školi ili u ustanovama kulture i sporta, a za srednjoškolske maturante moguće je organizovati i u restoranima ili hotelima, ukoliko postoji saglasnost roditelja za to.

U Crnoj Gori dozvoljena sva javna okupljanja
Crna Gora je u ponoć otvorila svoje granice sa susjednim državama, ali ostaje na snazi mjera da u karantin ne idu samo građani država gde je stopa potvrđenih aktivnih slučajeva korona virusa manja od 25 slučajeva na 100.000 stanovnika.

U Crnoj Gori će od danas biti dozvoljena i sva javna okupljanja, uključujući svadbe i sahrane, te sportska takmičenja, ali na njima neće moći da prisustvuje više od 200 osoba i mora se poštovati mjera socijalne distance.

Također, dozvoljen je rad disko klubova/barova i noćnih klubova/barova kao i dječjih igraonica, dok će vrtići svoja vrata otvoriti u četvrtak, 4. juna. (Al Jazzera Balkans)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU