Od danas vakcinacija i u Federaciji BiH

Nabava cjepiva protiv sezonske gripe je u nadležnosti kantona koji ga nabavljaju sukladno potrebama i mogućnostima.

Ove godine, zbog pandemije Covid-19, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je odlučio pomoći s nabavkom dodatnih doza cjepiva za cijepljenje zdravstvenih radnika ovog entiteta, kako zbog njihove zaštite, tako i zbog ranjive populacije pacijenata s kojima dolaze u kontakt, kaže za Oslobođenje Maja Kojović, glasnogovornica Zavoda, dodajući kako je distribucija ovih cjepiva po kantonima počela još u utorak, 24. novembra.

Plan po jedinicama

U Institutu za javno zdravstvo RS-a kažu da je završena vakcinacija protiv sezonske gripe. Svih 5.000 doza vakcina, koje su nabavljene za vakcinisanje građana koji nemaju pravo na besplatnu vakcinu, utrošene su u veoma kratkom roku.
“Zbog velike zainteresovanosti za vakcinaciju, Institut se obratio dobavljačima kako bismo dobili informaciju o mogućoj nabavci dodatnih količina vakcina, o čemu će građani biti blagovremeno obaviješteni”, ističu iz Instituta.

U domovima zdravlja Kantona Sarajevo vakcinacija protiv sezonske gripe počinje danas, kaže za Oslobođenje dr. Muhamed Ahmić, v. d. direktora JU Dom zdravlja KS-a.

“Napravili smo plan vakcinacije po organizacionim jedinicama. Domovi zdravlja su dobili 9.400 doza vakcina protiv sezonske gripe. Vakcinacija će se obavljati putem ambulanti porodične medicine, a biće vakcinisane rizične grupe, penzioneri, lica starija od 65 godina, hronični bolesnici, RVI i CŽR i drugi. Vrijeme vakcinacije građani treba da utvrde u kontaktu s timom porodične medicine”, objasnio je dr. Ahmić.
Prof. dr. Jasenko Karamehić, specijalista kliničke imunologije, kaže za Oslobođenje da se vakcina protiv gripe nabavlja mnogo ranije, jer ona ne djeluje odmah. Da se stvore antitijela treba najmanje mjesec.

Dr. Karamehić pojašnjava da su simptomi sezonske gripe i infekcije Covid-19 dosta slični i malo teže ih je razlikovati.

“Kinezi su mi na početku pandemije rekli da je gubitak čula mirisa jedan od najvažnijih znakova kod Covida te suhi neproduktivni kašalj”, naglašava dr. Karamehić te preporučuje da se uradi test i za virus influence i za virus SARS-CoV-2.
Iz Apoteka Sarajevo do zaključenja ovog broja nisu odgovorili na naš upit o komercijalnim vakcinama i njihovoj cijeni. Nezvanično, cijena vakcina je 24,20 KM, za razliku od prošle godine kada su je građani mogli kupiti za 22 marke.

Silazna putanja

Dr. Kemal Beganović, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS-a, ističe kako je epidemija koronavirusa u KS-u u silaznoj putanji, ali da bez obzira na to, nema prostora za opuštanje. U našoj zemlji, prema posljednjim izvještajima, od infekcije Covid-19 preminuo je 61 pacijent, dok je zaraženo još 526 ljudi. U FBiH su 42 preminula, 384 novooboljela od 1.162 testirana, u RS-u 17 preminulih i 134 novozaražena od 306 testiranih, a u Brčko distriktu dvoje preminulih te osam zaraženih od 14 testiranih osoba.


IZVOR: OSLOBODJENJE PORTAL/ MERIMA BABIĆ

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU