Od hripavca preminula beba – TNTportal.ba

Dvoipomjesečna beba nije bila cijepljena, a imala je i drugih zdravstvenih problema.

Nadležni kažu da nema mjesta širenju panike, ali pozivaju na cijepljenje. U Hrvatskoj ima čak i epidemije velikog kašlja.

U Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-nerevanske županije potvrdili su da je u Sveučilinoj kliničkoj bolnici Mostar prije desetak dana zabilježen slučaj zarazne bolesti velikog kašlja ili hripavca kod bebe, prenosi BHRT.

I pored svih mjera koje su kolege s klinike za pedijatriju poduzele, dijete je nažalost preminulo. Mogu reći da je dijete imalo i neke druge zdravstvene probleme, i mogu vam reći da dijete nije bilo cijepljeno, da li zbog tih bolesti ili ne, ali to je period kad se prva doza za hripavac daje u drugome mjesecu, rekao je Eniz Čolaković, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Veliki kašalj ili hripavac je izrazito zarazna bakterijska infekcija dišnih puteva, a najbolja prevencija je redovito cijepljenje djece. U Zavodu, stoga, apeliraju na redovito cijepljenje djece kako bi se spriječila pojava i širenje zaraznih bolesti, kao što je to trenutno slučaj sa hripavcem u susjednoj Hrvatskoj. Najteže je u Splitu gdje je više od 70 oboljelih, dok je u Zagrebu zaraženo 10 osoba.

Bojala bih se da ga nisam cijepila, ali obzirom da jesam nema nikakvog straha, mislim dosad nije bilo ni dvojbe hoću li cijepiti ili ne, definitivno je bilo za, rekla je Martina Selihar, majka jednogodišnjaka.

(www.jabuka.tv)

www.jabuka.tv

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU