Od jeseni će se protiv korone cijepiti i djeca?

Od početka ovog mjeseca EMA je počela razmatrati zahtjev Pfizera za proširenje indikacija cjepiva Comirnaty na osobe u dobi od 12 do 15 godina

“Naš plan i program cijepljenja protiv covida-19 jasno je razrađen te će, kada EMA odobri Pfizerovo cjepivo za mlade u dobi od 12 do 16 godina, oni biti u jednoj od već utvrđenih grupa za cijepljenje.

Njihovo cijepljenje trenutkom odobravanja može početi.

Naime, kao i kod starijih bit će prioriteti i kod djece, a to primjerice znači da će se prvo cijepiti kronični pacijenti, pa onda mladi koji se obrazuju za medicinska zanimanja, a nakon njih i svi ostali.

Kao temelj služi i naputak o cijepljenju u obrazovnim ustanovama što ne podrazumijeva samo cijepljenje nastavnika nego i učenika i dugih zaposlenih”, objašnjava dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, piše Jutarnji list.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je cjepivo Pfizer-BioNTecha za cijepljenje djece starije od 12 godina što bi trebalo pomoći da se smanji širenje koronavirusa, ne samo među mladima.

Od odobravanja 10. svibnja u SAD-u je već cijepljeno 600.000 djece u dobi od 12 do 15 godina tako da bi vrlo brzo cijepljenost adolescenata mogla biti zadovoljavajuća, a time i povećana ukupna zaštita od covida-19 u toj zemlji.

Zasad cijepljenje do početka nove školske godine najavljuju i Kanada i Velika Britanija koje bi najkasnije tijekom kolovoza započele cijepljenje svojih mladih, a o odluci Europske agencije za lijekove (EMA) ovisi moguće cijepljenje učenika u zemljama EU.

Od početka ovog mjeseca EMA je počela razmatrati zahtjev Pfizera za proširenje indikacija cjepiva Comirnaty na osobe u dobi od 12 do 15 godina.

U agenciji ističu da će provesti ubrzani postupak ocjene dobivenih podataka, a svoje će mišljenje najprije dostaviti Europskoj komisiji koja će imati zadnju riječ u odobravanju cjepiva za adolescente u zemljama EU. Očekuje se da bi konačna odluka mogla stići do kraja ovog mjeseca.

Kao i za odrasle, cijepljenje protiv covida-19 bit će dobrovoljno i za djecu. Inače, studije su pokazale da 13 posto zaražene djece nema simptoma, kod 43 posto prisutni su samo blagi simptomi, 2,5 posto ih imalo težak oblik bolesti, a 0,4 posto bilo je kritično.

Pfizer je već pokrenuo novo ispitivanje svoga cjepiva u SAD-u i to na djeci mlađoj od 5 godina, ali na malom broju sudionika. Zasad je uključeno samo 144 djece, a kod onih koja su cijepljena nije bilo težih nuspojava, piše Jutarnji list.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU