Od lipnja Malta otvara svoja vrata turistima

Malta je najavila da će od lipnja dočekati turiste iz čitavog svijeta bez obzira jesu li u potpunosti cijepljeni protiv Covida-19 ili ne, iako je prije desetak dana bilo najavljeno da će na ovaj otok moći kročiti samo cijepljeni turisti. Malta, Gozo i Comino trebali bi se ponovno otvoriti od 1. lipnja 2021. godine, a za ulazak im neće biti potrebni rezultati Covid testa.

Krajem ožujka bilo je najavljeno da će turisti morati pokazati potvrdu o cijepljenju i dokazati da su primili drugu dozu jednog od odobrenih cjepiva najmanje deset dana prije dolaska na Maltu te da će potvrdu trebati pokazati prije ukrcavanja na let da bi uopće mogli putovati. Međutim, od tih mjera predostrožnosti neće biti ništa. Malta se tako pridružila nizu zemalja koje će se otvoriti za turiste, no u nekima drugima, poput Islanda, Portugala i Cipra, putnici će morati pokazati potvrdu da su uzeli cjepivo.

od lipnja malta otvara svoja vrata turistima
od lipnja malta otvara svoja vrata turistima

Britanci se nadaju ukidanju zakona do sredine svibnja

Dobrom dijelu Europljana trenutno su zabranjena strana putovanja, iako postoje zakonski dopušteni razlozi za odlazak u inozemstvo. Međutim, odmor nije jedan od njih, a prekršitelji pravila mogli bi se suočiti s „paprenom“ novčanom kaznom. Tako se, primjerice, u Velikoj Britaniji, tamošnji stanovnici suočavaju s kaznama koje sežu sve do 5.000 funti. Ondje se nadaju da bi se taj zakon trebao ukinuti do 17. svibnja, a ministri bi trebali razmotriti takozvani „sustav semafora“ – a Malta bi mogla biti jedna od zemalja na „zelenom“ popisu.

18 zrakoplovnih kompanija leti za Maltu

Program cijepljenja na Malti pokazuje se vrlo uspješnim. Vjerujući izjavama čelnih ljudi za turizam ove otočne zemlje koja je udaljena nekakvih 80-ak kilometara južno od Sicilije, više od 40 posto odrasle populacije Malte primilo je prvu dozu cjepiva Covida-19, a dnevno broje manje od 100 zaraženih. To su vrlo ohrabrujuće brojke za tu malu državu koju čak hvali i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Odličan je to znak za turiste koji će na Maltu dolaziti pretežito zrakoplovima.

Očekuje se da će od početka sezone, dakle, od lipnja, 18 zrakoplovnih prijevoznika letjeti na Maltu, uključujući i Air Maltu, čime će se „pokriti“ 70 posto ruta koje je otok imao prije dvije godine. Od tih 18 zrakoplovnih tvrtki, četiri su potpuno nove, a turističke vlasti su u pregovorima s još četiri zrakoplovne tvrtke koje su izrazile svoj interes za otvaranje ruta za Maltu. Oni koji, pak, nisu ljubitelji zračnih putovanja te više preferiraju morske putove, također će doći na svoje. Brodovi za kružna putovanja, takozvani „kruzeri“, nastavit će putovati i sljedećeg ljeta, a do kraja lipnja predviđena su putovanja najmanje 34 lučka broda.

od lipnja malta otvara svoja vrata turistima
od lipnja malta otvara svoja vrata turistima

„Zdravlje Maltežana i turista na prvome mjestu“

Malteški ministar europskih i vanjskih poslova, Evarist Bartolo, potvrdio je međusobni sporazum sa zrakoplovnim kompanijama: „Imat ćemo 18 zrakoplovnih tvrtki za Maltu nadolazećeg ljeta, zajedno s četiri koje su potpuno nove u ovom poslu. Zrakoplovne su firme „pluća“ turističkog sektora te se nikako ne smiju zaboraviti.“ Ministar Bartolo dao je kratki komentar i na „škakljivu“ temu dolaska stranih turista koji se nisu cijepili: „Sve naše odluke teže pronalasku ravnoteže te pridonose prioritetima koji se odnose na zdravlje malteških građana te turista koji dolaze u našu zemlju.“

Cijepljenima „zelena putovnica“, drugima negativni PCR test

Iako je Malta dopustila dolazak i onim stranim državljanima koji se nisu cijepili, mnogo toga i dalje ovisi o državama iz kojih dolaze potencijalni turisti. Malteška vlada u pregovorima je s Europskom komisijom da prida „zelene“  putovnice onim stanovnicima EU-a koji su se cijepili, tako im omogućavajući putovanje na Maltu bez ikakvih „prepreka“. Ministar Evarist Bartolo predstavio je plan u kojem je iznio ideju da cijepljeni turisti dobiju „zelenu putovnicu“ koju će pokazati na dolasku na Maltu, a oni koji se nisu cijepili da potvrde negativni PCR test koji je obavljen nekoliko sati prije dolaska u zemlju.

od lipnja malta otvara svoja vrata turistima
od lipnja malta otvara svoja vrata turistima

geek.hr/clanak/od-lipnja-malta-otvara-svoja-vrata-turistima/”>Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU