Od početka pandemije Wall Street dobio 56 novih milijardera – TNTPortal

Iako je novi tip korona virusa uništio živote, ušteđevinu i male firme ogromnog broja Amerikanaca, godina u finansijskom smislu nije bila loša za sve – Wall Street je od početka pandemije dobio 56 novih milijardera, prenose agencije pozivajući se na NBC News.

U periodu između sredine marta i 22. decembra SAD su dobile 56 novih milijardera, ukupno 659, a njihovo bogatstvo se od početka pandemije uvećalo za više od trilion dolara, pokazuje decembarski izvještaj koji su zajedno izradili Institut za političke studije i organizacija “Amerikanci za poresku pravičnost”.

Izvještaj izrađen na osnovu podataka koje je prikupio Forbes pokazuje da milijarderi posjeduju bogatstvo od oko četiri triliona dolara, što je otprilike dva puta više od svega onoga što posjeduje 165 miliona najsiromašnijih Amerikanaca. Deset najbogatijih milijardera zajedno ima više od trilion dolara.

Među novim milijarderima nalaze se poznata imena kao što su Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates, Kanye West i Tyler Perry.

Oni su, međutim, izuzeci, a većina novih milijardera su ljudi iza čijeg bogatstva stoji poslovanje na berzi. Među njima je i MacKenzie Scott, bivša supruga Jeffa Bezosa, čije se bogatstvo iz dana u dan uvećava upravo zahvaljujući berzi.

Ključni pokretač uvećavanja njihovog bogatstva bio je neviđeni odgovor monetarne politike na stabilizaciju finansijskih tržista u ranim danima pandemije, koji je podstakao rast na berzi. Kada se Wall Street našao na ivici panike u martu, Federalne rezerve su se umiješale obećavajući niske stope i održavanje likvidnosti.

Kombinacija “lakog” novca i nagle promjene ekonomske aktivnosti, koja je favorizovala digitalnu trgovinu, komunikacije, edukaciju i poslovanje, dala je neočekivani vjetar u leđa tehnološkim firmama – startupima i velikim kompanijama.

Ovo je zapanjujući pokazatelj toga kako je pandemija iskrivila velike dijelove realne ekonomije i povećala upornu ekonomsku nejednakost u SAD-u, koja se i dalje zasniva na rasnoj i etničkoj osnovi, prenosi Al Jazeera.

 

TNTPortal / FENA

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU