-0.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 prosinca, 2021
Još

  NOVI ZAKON O BORCIMA / Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku podržao rebalans budžeta FBiH

  ()

  Uoči sutrašnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH danas je zasjedao Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku ovog doma radi razmatranja rebalansa ovogodišnjeg budžeta, koji je potrebno donijeti zbog primjene novog zakona o demobilisanim borcima.

  – Kako je prikazano u rebalansu za implementaciju zakona osigurano je 25 miliona KM i to od pravosnažnih sudskih presuda i unutrašnjom preraspodjelom sredstava u okviru Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata – izjavio je medijima predsjednik Odbora Husein Rošić (SDA).

  Član Odbora Dževad Adžem (DF-GS) potvrdio je da je Odbor podržao ovogodišnji rebalans i prijedlog o njegovom izvršenju većinom glasova uz dva suzdržana glasa – članova koji dolaze iz Socijaldemokratske partije BiH.

  – Kako bi demobilisani borci mogli koristiti benefite odnosno finansijsku pomoć koju predviđa novi zakon moramo obezbijediti prohodnost  u budžetu – naglasio je Adžem.

  Među brojnim pravima za demobilisane borce zakon propisuje redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja, a stari su 57 godina i više.

  Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih. Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama

  Osim novog zakona o demobilisanim borcima, još jedan razlog za donošenje rebalansa budžeta je i potreba planiranja namjene sredstava “klirinškog duga”, odnosno kapitalnog transfera za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 107 miliona KM a koja su ostala neutrošena u fiskalnoj 2018. godini.

  (FENA) B.D.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO