15 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Odbor za vanjske poslove EP-a o paketu proširenja Europske unije

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta održao je izvanrednu sjednicu sa samo jednom točkom dnevnog reda na kojoj je povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn prezentirao nedavno usvojeni paket proširenja Europske unije, te ukazao na glavne rezultate, kao i izazove s kojima se još uvijek susreću države-kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje.

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je usvajanje dokumenta i zahvalila povjereniku Hahnu i njegovom timu na kontinuiranoj i intenzivnoj angažiranosti na radu na postizanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, priopćeno je iz Ureda je za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Zovko je naglasila da je za rješavanje postojećeg političkog vakuuma, nastalog zbog nefunkcioniranja sadašnjeg Izbornog zakona, iznimno značajno prepoznati i provesti presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ukazala je na potrebu provođenja izmjena i dopuna Izbornog zakona u skladu s presudama Ustavnog suda te zamolila povjerenika da pobliže predstavi utjecaj drugih globalni aktera na Zapadnom Balkanu.

Prva rasprava o paketu proširenja za 2019. godinu, kojeg je u srijedu usvojio Kolegij povjerenika, bit će održana na summitu EU-a od 20. do 21. lipnja, kada se očekuje da šefovi država i vlada članica EU-a odluče o pokretanju pregovora o proširenju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini, stoji u priopćenju.

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima