Odnesena brana, nestalo oko 150 ljudi

Oko 150 osoba nestalo je nakon obrušavanja glečera sa Himalaja u sjevernoj Indiji, što je dovelo do velikih poplava, priopćili su danas zvaničnici.

Dio glečera s druge najviše planine u Indiji, Nanda Devi, obrušio se u oblasti Tapovan u državi Uttarakhand, te je odnio i branu.

Indija je uzbunila sjeverne dijelove zemlje u nedjelju, a u toku je evakuacija ljudi u blizini rijeke koju opskrbljuje ledenjak i kojoj je porastao vodostaj.

Svjedoci su opisali zid prašine, kamenja i vode dok se lavina spuštala prema dolini rijeke.

“Stigla je brzo, nije bilo vremena da se sve upozori. Mislio sam da će čak i nas odnijeti”, kazao je stanovnik tog područja Sanjay Singh Rana.

Mediji prenose da stanovništvo strahuje da su zaposlenici hidrocentrale izgubili život, kao i seljani koji su u blizini rijeke tražili drva za ogrjev ili vodili stoku na ispašu.

Fotografije i video-zapisi objavljeni na društvenim mrežama prikazuju velike poplave i ogromnu štetu u selima, prenosi Anadolija.

Nacionalna snaga za oporavak od katastrofa (NDRF), njihovi timovi, kao i granična policija učestvuju u operaciji spašavanja ljudi, a do sada su nađena tri tijela.

Premijer Indije Narendra Modi naveo je na Twitteru da prati “nesreću koja se dogodila”, jer se trenutno nalazi na putu kroz državu Assam kako bi predstavio novi projekat o izgradnji auto-puta.

Masovne poplave 2013. godine, izazvane prodorom oblaka prouzrokovale su najgoru prirodnu katastrofu u zemlji od cunamija 2004. godine, usmrtivši 5.700 ljudi.

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU