Određena cijena malina, da li su poljoprivrednici zadovoljni?

Otkupna cijena maline ove godine neće biti ispod tri marke!

Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” rekli su da uzgajivače maline u Srpskoj ohrabruje saznanje da su u susjednoj Srbiji neki otkupljivači saopštili cijenu maline od 250 dinara za kilogram, što premašuje četiri KM.

Berba i isporuka maline hladnjačama počela je na područjima gotovo svih općina po cijeloj Bosni i Hercegovini. Nakon nekoliko godina i pokušaja prevara nad poljoprivrednicima, sada su se malinari udružili i svoja prava traže institucionalno, što će se pokazati kao odlična ideja.

Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet”, rekao je da su prema zakonskim pravilima otkupljivači dužni da istaknu akontativnu otkupnu cijenu maline na početku otkupne sezone, ali to, kako tvrdi, nije učinjeno.

Stojanović je istakao da je ove godine slabiji rod maline i da će prinos biti manji za oko 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

Prema Stojanovićevoj tvrdnji, slična situacija je i u Poljskoj, Srbiji, Čileu i drugim zemljama velikim proizvođačima ovog voća što podiže cijenu, jer je velika potražnja za malinom na svjetskom tržištu.

Zbog vremenskih uslova ove godine berba maline počela je desetak dana kasnije u odnosu na prethodne godine, rod je slabiji, ali je kvalitet maline veoma dobar, ističu proizvođači.

Berba maline na području Srebrenice počeće za desetak dana, jer malina kasnije prispijeva na većoj nadmorskoj visini.

U “Vilametu” ističu da je uzgajivačima maline postao problem da obezbijede berače.

Za razliku od dvadesetak poslijeratnih godina kada je bio veliki izbor radne snage, došlo se u situaciju da se ne mogu obezbijediti berači jer mladi napuštaju ove prostore, stariji nisu u mogućnosti da beru, a veliki broj porodica bavi se ovom proizvodnjom i uglavnom berba se obavlja porodično.

Veliki broj berača s ovog područja ranije je odlazio u Srbiju da bere maline, ali ta praksa je prekinuta i uprkos povećanju cijena dnevnice teško je obezbijediti pouzdane berače.

Zbog nemogućnosti obezbjeđenja dovoljnog broja berača vlasnici većih plantaža ovog voća nisu u mogućnosti da blagovremeno oberu rod, što dovodi do truhljenja i propadanja dijela roda, odnosno smanjenja prihoda.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU