Održan radni sastanak na temu organizacija Okruglog stola „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“

U okviru priprema manifestacije „Meokrnje 2023. godine“ u Travniku je 30. 01. 2023. godine održan radni sastanak na kojem su prisustvovali akademik Mirko Pejanović, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Admir Hadžiemrić, predsjednik Izvršnog odbora manifestacije „Meokrnje 2023. godine“ i članovi: docent dr. Dženan Dautović, Smajo Mekić, Nevzudin Vihrić i Amela Lolić na kojem definisana tema Okruglog stola „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“ pod nazivom „Antifašistička borba u Travničkom kraju u Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992 – 1995″.

Okrugli stol „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“ koji će održati 22. jula 2023. godine imat će četiri tematske cjeline: I. tematska cjelina „Priprema i organizacija odbrambeno oslobodilačko rata na području Travnika“; II. tematska cjelina „Civilna zaštita i humanitarno zbrinjavanje izbjeglica“; III. tematska cjelina „Drugi svjetski rat komparativni uvid i IV. tematska cjelina „Mediji i ratne aktivnosti 1941-1945 i 1992-1995“.

U okviru navedenih tematskih cjelina, predsjednik Naučnog odbora akademik Pejanović uvrstio je ponuđene radove od dr. sc. Aide Ličina-Ramić, (Institut za historiju, Sarajevo), dr. sc. Sabine Veladžić, (Institut za historiju, Sarajevo), doc. dr. Dženana Dautovića (Zavičajni muzej Travnik – Filozofski fakultet Tuzla), Mirzada Vrbanjac (Kantonalni arhiv, Travnik), Ajdina Mehedinovića (Institut za historiju, Sarajevo) i Vildane Selimbegović (glavne i odgovorne urednice „Oslobođenja“).

Tokom radnog sastanka razgovaralo se i o pripremi i izdavanju Zbornika radova „Meoknje – simbol borbe proitv fašizma“ koji je održan u Travniku 2022. godine koji će biti završen najkasnije do 30. aprila 2023. godine a koji će se štampati u saradnji sa Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Ovogodišnja manifestacije bit će organizovana pod pokroviteljstvom načelnika Općine Travnik dr. sc. Kenana Dautovića, koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije „Meokrnje 2023. godine“, Vlade SBK/KSB na čelu sa premijerom Tahirom Lendom, počasni član Organizacionog odbora i zamjenice predsjedavajućeg Skupštine SBK/KSB Ljubinke Atanasijević počasni član Organizacionog odbora.

Pred organizatorima i nosiocima aktivnosti, SABNOR-om SBK/KSB i Organizacijom demobilisanih boraca Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995 Srednja Bosna, kao i članovima Izvršnog odbora je izuzetno težak i zahtjeva posao u organizaciji ovoga naučnog skupa, koji će se organizovati u okviru manifestacije „Meokrnje 2023. godine“.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU