7.7 C
Sarajevo
Subota, 25 ožujka, 2023

Održan radni sastanak na temu organizacija Okruglog stola „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“

U okviru priprema manifestacije „Meokrnje 2023. godine“ u Travniku je 30. 01. 2023. godine održan radni sastanak na kojem su prisustvovali akademik Mirko Pejanović, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH, prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Admir Hadžiemrić, predsjednik Izvršnog odbora manifestacije „Meokrnje 2023. godine“ i članovi: docent dr. Dženan Dautović, Smajo Mekić, Nevzudin Vihrić i Amela Lolić na kojem definisana tema Okruglog stola „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“ pod nazivom „Antifašistička borba u Travničkom kraju u Drugom svjetskom ratu i Odbrambeno – oslobodilačkom ratu 1992 – 1995″.

Okrugli stol „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“ koji će održati 22. jula 2023. godine imat će četiri tematske cjeline: I. tematska cjelina „Priprema i organizacija odbrambeno oslobodilačko rata na području Travnika“; II. tematska cjelina „Civilna zaštita i humanitarno zbrinjavanje izbjeglica“; III. tematska cjelina „Drugi svjetski rat komparativni uvid i IV. tematska cjelina „Mediji i ratne aktivnosti 1941-1945 i 1992-1995“.

U okviru navedenih tematskih cjelina, predsjednik Naučnog odbora akademik Pejanović uvrstio je ponuđene radove od dr. sc. Aide Ličina-Ramić, (Institut za historiju, Sarajevo), dr. sc. Sabine Veladžić, (Institut za historiju, Sarajevo), doc. dr. Dženana Dautovića (Zavičajni muzej Travnik – Filozofski fakultet Tuzla), Mirzada Vrbanjac (Kantonalni arhiv, Travnik), Ajdina Mehedinovića (Institut za historiju, Sarajevo) i Vildane Selimbegović (glavne i odgovorne urednice „Oslobođenja“).

Tokom radnog sastanka razgovaralo se i o pripremi i izdavanju Zbornika radova „Meoknje – simbol borbe proitv fašizma“ koji je održan u Travniku 2022. godine koji će biti završen najkasnije do 30. aprila 2023. godine a koji će se štampati u saradnji sa Institutom za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Ovogodišnja manifestacije bit će organizovana pod pokroviteljstvom načelnika Općine Travnik dr. sc. Kenana Dautovića, koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije „Meokrnje 2023. godine“, Vlade SBK/KSB na čelu sa premijerom Tahirom Lendom, počasni član Organizacionog odbora i zamjenice predsjedavajućeg Skupštine SBK/KSB Ljubinke Atanasijević počasni član Organizacionog odbora.

Pred organizatorima i nosiocima aktivnosti, SABNOR-om SBK/KSB i Organizacijom demobilisanih boraca Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995 Srednja Bosna, kao i članovima Izvršnog odbora je izuzetno težak i zahtjeva posao u organizaciji ovoga naučnog skupa, koji će se organizovati u okviru manifestacije „Meokrnje 2023. godine“.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU