Održan Sabor Bosanaca povodom Dana nezavisnosti BiH

Peti po redu Sabor Bosanaca održan je sinoć u Zenici u povodu Dana nezavisnosti BiH.

Uvodničari su bili akademika prof. dr Suad Kurtčehajić, dr. Ervin Sandijarević, prof. dr Zlatko Dedić  I aktivista Suad Đozić. Pokret Sabor Bosanaca ujedinjen je oko ideje bosanstva kao nacionalne pripadnosti. Ideja je nastala još 2012.godine ali je posljednjih godinu dana intenzivirana održavanjem regionalnih Sabora Bosanaca. Nakon sinoćnjeg u Zenici, Sabora Bosanaca Srednje Bosne još će biti održan jedan, a sedmi bi trebalo da bude veliki Sabor Bosanaca koji će okupiti sve ljude koji se tako osjećaju, ma gdje živjeli. “Planiramo da uspostavimo jedan novi sistem, novi odnos među ljudima koji će se u potpunosti razlikovati od dosadašnjeg trokonstitutivnog. To će biti alternativno tijelo – pokret koji će pokazati kako domaćoj tako I međunarodnoj javnosti da ne razmišljamo svi poput predstavnika vlasti I političkih stranaka”, kazao nam je dr. Sandijarević.

On navodi da je snaga njihovog pokreta u ljudima, obrazovanim, kvalitetnim osobama svih profila I svih narodnosti. Oko ideje bosanstva je, kaže , samo u inostranstvu okupljeno  oko 1000 doktora nauka.

“ Ogromna većina ljudi koji žive vani ideju bosanstva smatraju prioritetnom za Bosnu I Hercegovinu. Oni, dakako, imaju svoje etničke pripadnosti, koje uopće ne smetaju. Pa zar to nije ljepota, mozaik koji čini našu domovinu bogatom. Mi smo multietnička, multireligiozna zajednica I to je originalno bosanstvo, to našu državu čini drugačijom I posebnom u odnosu na sve druge”, riječi su dr. Ervina Sandijarevića, jednog od pokretača pomenute ideje I uvodničara na sinoćnjem Saboru.

“Ideja je da probudi bosanstvo među ljudima na ovim prostorima, koji su mahom pod utjecajem vladajućih političkih opcija. Nas po nekoliko entuzijasta u svim dijelovima Bosne radimo na tome da ovdašnjem narodu vratimo njegovu naciju I nacionalnost”, kazao je član Organizacionog odbora 5. Sabora Bosanaca Samir Zukić.

 “Ako smo svi u Bosni bosanski narod onda nam je bosanstvo nacionalnost I jedina smo država u novom poretku kapitalizma koja nema nacije. Sadašnje konstitutivne odrednice Bošnjak, Hrvat I Srbin mogu se zadržati kao etnička pripadnost, ali bez bosanstva nema ni svijetle budućnosti za ovaj narod”, jednoglasno su zaključili izlagači na sinoćnjem Saboru Bosanaca Srednje Bosne.

U program su učestvovali I gradski hor Kasiopeja, kvartet Legeretto, a svoju poeziju čitali su: Oksana Peci, Ermina Nišić I Slavko Filipović.  (A.H.)

The post Održan Sabor Bosanaca povodom Dana nezavisnosti BiH appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU