-2.3 C
Sarajevo
Srijeda, 1 prosinca, 2021
Još

  Održan sastanak o podršci romskim porodicama u BPK-u

  ()

  Centar za socijalni rad Bosanskopdorinjskog kantona (BPK) Goražde i misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas su u Goraždu organizirali sastanak o temi “Pomoć i podrška romskim porodicama na području BPK Goražde“.

  Cilj sastanka bio je dogovor o nastavku zajedničkog, međusektorskog djelovanja i planiranja narednih aktivnosti u interesu romskih porodica koje žive na području ovog kantona.

  Sastanku  su prisustvovali i predstavnici kantonalnih ministarstava, za socijalna pitanja, unutrašnje poslova te obrazovanje, zatim Grada Goražda, Skupštine BPK i Službe za zapošljavanje BPK te pedagozi osnovnih škola i Dječijeg vrtića “SOS Kinderdorf“.

  Naglašeno je da su u ovoj oblasti ostvarena važna postignuća, da se realizuju vrlo značajne aktivnosti na stambenom zbrinjavanju romskih porodica te planiraju projekti koji uključuju edukaciju i inkluziju, kako starijih članova romskih porodica tako i djece.

  – Poznato je da je na području BPK romska nacionalna manjina najmalobrojnija, da je socijalno i na druge načine ugrožena i da pripadnici romske manjine imaju najkraći životni vijek zbog uslova života. Na području BPK živi devet romskih porodica. Danas analiziramo šta su pojedinačno svi akteri u ovom procesu uradili, a šta smo učinili skupa i šta nam predstoji da uradimo – istakla je direktorica Centra za socijalni rad BPK Goražde Mediha Jašarević-Hodžić.

  Mišljenja je da je u toku protekle godine urađeno mnogo u smislu brige o romskim porodicama.

  – S ciljem obezbjeđenja uslova za stanovanje Roma, na području naselja Podhranjen u Goraždu grade se četiri stambene jedinice, namjenjene za stambeno zbrinjavanje romskih porodica s najviše djece. Vjerujemo da će to te porodice motivirati da pokrenu vlastiti proces socijalne i druge inkluzije, posebno da uključuju djecu u predškolsko i osnovno obrazovanje. Rome smo ovdje motivirali da aktivno traže zaposlenje i sada imamo četvero prijavljenih na evidenciji kantonalne Službe za zapošljavanje, a njihovim eventualnim zaposlenjem sanirali bi se i drugi problemi, kao što su zdravstveni, socijalni, obrazovni – navela je Jašarević -Hodžić.

  Naglasila je i potrebu značajnijih edukacija u cilju odgovornog odnosa romskih porodica prema stambenim prostorima u koje će useliti te istakla da su s ciljem suzbijanja problema maloljetničkog prosjačenja i zaštite djece od zloupotrebe takođe realizirane određene aktivnosti.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO