Održan štrajk upozorenja 4.500 ljekara i stomatologa

Ljekari i stomatolozi zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH održali su polusatni štrajk upozorenja jer još nije riješen problem reprezentativnosti njihovog strukovnog sindikata.

Odluku o stupanju u štrajk 4.500 ljekara i stomatologa donio je 19. septembra Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.


videoprilog Gordane Antonić (Federacija danas)

Rješenje problema reprezentativnosti ovog saveza traženo je i na protestima ljekara u maju, a do njega se pokušalo doći i putem izmjene Zakona o radu.

Iz Saveza su tada istakli da je apsurd da u nekim dijelovima FBiH imaju reprezentativnost i priznati su, a u nekim kantonima nisu, pa im je onemogućeno da učestvuju u donošenju kolektivnih ugovora o radu i da se tim putem bore za prava svojih članova.

“Neujednačene odluke sudova dovele su to toga da su federalni sindikat, kao i sindikati u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu izgubili reprezentativnost. Slično se kasnije desilo u Posavskom kantonu nerazumnom odlukom Vlade”, naveli su tada iz ovog saveza.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid rekao je ranije da je rješenje u zakonu o reprezentativnosti koji je trebalo da bude donesen prije dvije godine.

Prema njegovim riječima, njime bi se jasno definisao položaj svih sindikata u FBiH, pa i sindikata koji zastupa doktore, čime bi se omogućilo doktorima da, kao i u svim drugim zemljama Evrope, zakonito i adekvatno riješe svoj status.

“U suprotnom, prijeti nam potpuni nestanak, i doktora i zdravstvenog sistema”, upozorio je Zaid.

Polusatni prekid rada i u HNK-u

Doktori medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas su se pridružili kolegama u Federaciji. Polusatnim prekidom rada ukazali su na problem rješavanja reprezentativnosti.


videoprilog Kristine Marković (Federacija danas)

SBK: Podrška kolegama u KS-u

Članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije sa područja Srednjobosanskog kantona, iako imaju reprezentativnost, održali su polusatni štrajk upozorenja, u znak podrške kolegama iz Federacije.

Na području ovog kantona Kolektivni ugovor još nije potpisan, a pregovori sa Vladom traju od maja. Reprezentativnost im je potrebna da bi kako tvrde, u pregovorima s poslodavcem za svoja prava iz radnog odnosa pregovarali sami, jer od dvije hiljade 400 zaposlenih u zdravstvu Srednjobosanskog kantona samo 460 je doktora medicine i stomatologije.

Sindikalna podrška kolegama i iz USK-a

Iako reprezentativnost Sindikata doktora medicine i stomatologije u Unsko-sanskom kantonu nije upitna, održali su štrajk upozorenja u duhu sindikalne solidarnosti zbog osporavanja reprezentativnosti na federalnom nivou u skoro svim kantonima. Ovom prilikom ukazali su i na činjenicu da je njihov kolektivni ugovor istekao, te se nadaju skorim pregovorima sa kantonalnom Vladom.

federalna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU