Održana druga sjednica Rektorske konferencije BiH

održana druga sjednica rektorske konferencije bih

Jučer je održana druga sjednica Skupštine Rektorskog zbora/Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine. Sjednica je održana online.

Na sjednici su razmatrani i usvojeni Izvještaj o radu RZ/RK BiH za 2020. godinu i Finansijski izvještaj RZ/RK BIH za 2020. godinu.

Članovi  RK/RZ BiH su podržali  incijativu Atašeice za obrazovanje i kulturu SAD-a u BiH Holly H. Zardus za realizaciju projekta „Korištenje baze podataka prikupljenih međunarodnim studijama za poboljšanje naučnoistraživačkih  kompetencija univerziteta u Bosni i Hercegovini“ smatrajući kako je riječ o veoma korisnom projektu za stručnjake i istraživače, posebno na fakultetima koji obrazuju buduće nastavnike.

Rektori su također razgovarali o realizaciji ljetnog semestra akademske 2020/2021. godine na javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini. Konstatovano je da se nastava odvija online putem elektronskih platformi osim kliničkih vježbi koje se održavaju u kliničkim centrima. Na nekim fakultetima, a u cilju realizacije vježbi praktikuje se održavanje istih u grupama od maximalno 20 studenata uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Ispiti i odbrane završnih diplomskih, magistarskih i doktorskih radova  se organiziraju u prostorijama fakulteta. Dakle, nastava u ljetnom semestru 2021. godine odvija se kombiniranim modelom. Prof.dr.sc. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici, kao poseban problem je istakao činjenicu realizacije prakse za studente medicinskih fakulteta.

Članovi RZ/RK BiH ovom prilikom uputili su iskrene čestitke novoizabranom direktoru prof.dr.sc. Enesu Hašiću i menadžmentu Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta/kvalitete BiH.

Na današnjoj sjednici RZ/RK BIH donesen je zaključak da se zbog iznimne osjetljivosti, značaja, ali i izloženosti COVID-19, uputi zahtjev nadležnim entitetskim i kantonalnim tijelima da se osoblje koje radi u obrazovanju od predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, kao i studenti univerziteta stave u sistem pririteta u COVID-19 cijepljenju.Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU