21.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Održana komemorativna sjednica u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u Tuzli povodom smrti Almire Berbić

U Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli održana je komemorativna sjednica za prerano preminulu uposlenicu Zavoda Almiru Berbić.

”Almira Berbić je u naše živote ušla davne 1996. godine kada je kao nastavnica muzičkog počela raditi u našoj školi. Uvijek je bila vesela i raspoložena, u skladu sa poslom kojim se bavila. Voljela je Almira svoje učenike i bila im je mnogo više od nastavnice. U svom svakodnevnom radu sa njima stekla je prvo njihovo povjerenje, poštovanje pa i ljubav kojom su njeni učenici uzvraćali njenu ljubav koju im je nesebično pružala. Često su je učenici grlili i ljubili, a ona im je uzvraćala sa rodila ih majka.
Voljela je naša Mija, kako smo je od milja zvali, i svoje kolege i kolegice sa kojima je uvijek gradila drugarski, ljudski odnos, a biti čovjek je uvijek imalo svoju cijenu. Uvijek je bila među prvima u pokretanju akcije pomoći bolesnim kolegama i učenicima i među prvima se pojavljivala i u radosti i u žalosti ostavljajući pečat ljudstva gdje god bi se pojavila.

Rahmetli Almira je voljela svoj posao i unosila sebe u svaku priredbu i svaki kulturni događaj. Vrhunac njenog stvaralačkog dometa je projekat saradnje obrazovnih institucija Tuzlanskog kantona i regije Buckingham shire, u kojem ona briljira u okviru muzičke saradnje Kraljevske muzičke akademije iz Londona, Osnovne škole “Pasci” i Mandeville School Aylesbury, UK.

Svoju energiju i muzičko umijeće unosi u “Vojnikovu priču “Stravinskog i narednu “Universe”, a poslije i kroz mnoštvo drugih projekata u saradnji sa profesorom Brian Dipple koja traje do dana današnjeg i koja je osim popularnosti našoj školi donijela i materijalnu korist kroz opremanje kabineta muzičkog i značajna sredstva školi kao inicijalna za izgradnju fudbalskog igrališta.

Kroz sve probleme, nedaće i bolest naša Mija prolazila je ponosno, dignute glave i uspravna čela i na taj način širila pozitivnu energiju i optimizam.  Ni teška bolest za koju je znala nije ju omela u ljudskosti i dobroti. Dobra i voljena kćerka svoje majke Mike, kako ju je od milja zvala, mezimica svog oca Abdurahmana, brižna majka svojih sinova Tonija i Denija, životna saputnica svog Azura i dobra seka svoje braće Seje i Ademira, kroz život je išla hrabro, po svojim životnim notama koje nikada nisu intonirale i svirale tužnu pjesmu, jer to nije bila njena misija ni njeno životno opredjeljenje. Baš kao što je jednom Arsen Dedić otpjevao, u njenom životu “Sve bilo je muzika”. Neka je rahmet njenoj duši i neka joj je lahka zemlja bosanska”, napsali su u tužnoj poruci iz Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU