Održana skupština Eko foruma, Zlatan Alibegović ostaje predsjednikodržana skupština eko foruma, zlatan alibegović ostaje predsjednik

Danas je održana godišnja izvještajna skupština Eko foruma u Zenici na kojoj se,  kada je rukovodstvo u pitanju, ništa bitnije nije promijenilo.

Proteklu godinu je rad i u ovom udruženju obilježila pandemija, ali se nastojalo održati ritam i, kako navode u udruženju, zbog brojnih problema i radilo se punom parom. „I ova godina će biti slična tim prije što je kompanija Arcelor Mittal požurila sa podnošenjem zahtjeva za obnovu okolinske dozvole. Riječ je o obimnom i kompleksnom poslu, tim prije što je Mittal navikao da dobije što traži, a znamo da traži samo ono što njima odgovara. Specifično u ovoj epizodi traženja dozvole je što su izostavljene neke važne stvari za Zenicu, kao što je deponija Rača, postrojenje Koksare unutar Mittala, koje je nažalost vezano i za novo postrojenje nove Toplane za zagrijavanje grada koje je ostalo u upotrebi, iako im je istekla dozvola. Predstoji nam borba oko uslova rada te toplane, jer će oni koristiti plin sa Koksare i Visoke peći koje imaju kancerogene sastojke koje će i dalje ispuštati“, kazao je Zlatan Alibegović, predsjednik Eko foruma koji je ponovo izabran na ovu funkciju.

Niz drugih je problema kojima se moramo baviti, kao što su tretman otpadnih voda Zenice, projekat Plava voda, pitanje sakupljanja i prerade otpada, kao i snabdjevanjem pitkom vodom okolnih naselja oko Zenice. „Zbog stava i ponašanja vlasti zagađivačima se dopušta da prolongiraju i izbjegavaju svoje obaveze pa zbog toga i imamo ovakvu situaciju. Pred nama je aktivna i radna godina jer Zenica nažalost ima mnogo problema koji se vuku decenijama i nikako barem jedan da riješimo i pređemo na drugi“, dodao je Zlatan Alibegović, predsjednik Eko foruma u Zenici. (B.D.)
Prethodni članakPosjetili smo porodično imanje Osmana Bure u Visokovcima

zenicainfoIzvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU