Održana svečana sjednica Skupštine TK u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U Bosanskom-kulturnom centru Tuzlanskog kantona (TK) danas je održana svečana sjednica Skupštine TK-a u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine. 

Svečanom sjednicom predsjedavao je dopredsjednik Skupštine TK Boris Krešić.

– Tog 25. novembra sastali su se predstavnici svih naroda i donijeli političku odluku o borbi protiv fašizma, o zajedništvo, o borbi za Bosnu i Hercegovinu. Zahvalnost iskazujem svim onima koji su ugradili svoje živote u temelje današnje Bosne i Hercegovine – rekao je Krešić. 

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović govorio je o aktuelnom političkom trenutku i činjenici da je u jednom dijelu BiH zabranjeno obilježavanje Dana državnosti BiH. Međutim, smatra on, previše se pažnje poklanja onima koji zabranjuju obilježavanje i na neki način Dan državnosti pada u drugi plan. 

– Historičari kažu da je 80 godina dovoljno vremena za ocjenu događaja i taj dan je jedan od najvažnijih u postojanju Bosne i Hercegovine. ZAVNOBiH je konstituisano 1943. godine kao predstavničko tijelo NOP-a BiH. Njegova osnivačka skupština bilo je i prvo zasjedanje na koje je učestvovalo 247 delegata iz BiH. Među njima su bili predstavnici raznih slojeva društva… Svi su bili antifašisti. Prvi put poslije pet vijekova građani BiH su imali priliku da odlučuju o svojoj sudbini i jednoglasno su usvojili Rezoluciju i proglas o budućnosti Bosne i Hercegovine – rekao je Vujović. 

Na svečanoj sjednici učestvovali su i učenici Srednje muzičke škole “Čestmir Mirko Dušek” iz Tuzle i gimnazije “Meša Selimović”. 

Poslije svečane sjednice krenuo je defile od BKC-a do Trga slobode gdje će biti održan prigodan kulturno – umjetnički program, a večeras u 20 sati predviđen je koncert u BKC-u TK. 

federalna.ba/Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU